Omenapuiden valiot haussa Pohjois-Suomessa

Omenapuun reviiriä haluttaisiin levittää niin pohjoiseen kuin suinkin mahdollista. Pohjoisen Suomen hyötykasveja kartoittava Pohjoinen Perintö -yhdistys haeskeleekin Pohjois-Suomesta erityisen makoisia ja satoisia vanhoja omenapuuyksilöitä, joilla voisi olla menestymisen mahdollisuuksia aina Lappia myöten.

Hyötyä löydöistä olisi myös eteläsuomalaisille puutarhureille. Luvassa on kestäviä kasvikantoja epäsuotuisille ja hallanaroille paikoille.

-Pohjoisesta kannattaisi ruveta myymään Suomen kestävintä taimiainesta, kunhan vanhat puut saadaan ensin viljelyyn tänne omalle alueelle, Pohjoinen Perintö yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Hyvönen uskoo. Hänen mukaansa työtä riittäisi useammallekin Pohjois-Suomen taimitarhalle.

Suomessa omenapuun pohjoisraja kulkee sisämaassa Kainuun jaYlä-Savon tietämillä. Rannikolla raja on hieman tätä pohjoisempana, Oulun korkeudella.

Tosin poikkeuksiakin löytyy: Hyvönen on kuullut, että Rovaniemellä omenapuu on menestynyt lämpöisellä seinustalla ja että yksi sallalainen harrastaja on istuttanut kymmeniä omenapuita "Siperian menetelmällä" eli lumen alla pensaana.

Kestäviä taimia verkostosta

Hyvönen harmittelee sitä, että paikalliset omenapuita tuottavat taimistot ovat vähissä niin pohjoisessa kuin muuallakin Suomessa. Tämän epäkohdan korjaamiseksi yhdistyksessä suunnitellaan taimien välitysverkoston perustamista.

-Yhteisellä verkostolla olisi mahdollista tuottaa laajat valikoimat hyviä pohjoisen kestäviä taimia. Kaikki jäsenet voisivat välittää taimiaan verkoston kautta, Hyvönen selvittää. Vuonna 2000 perustetussa yhdistyksessä on mukana pääasiassa kotipuutarhureita.

Viime syksynä yhdistyksen väki kiersi ahkerasti Ylä-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kierrokselta löytyi lupaavia omenapuita.

Pohjoinen Perintö -yhdistys kartoittaa kasveja talkoovoimin. Niinpä esimerkiksi lajikekuvauksia ja analyysejä viime syksynä löytyneistä puista ei ole voitu tehdä.

-Olennaista on kuitenkin se, että puut ovat hyviä ja ne ovat kestäneet 50 vuotta, Hyvönen naurahtaa.

Yhdistys ei ole kiinnostunut pelkästään omenista, vaan myös muun muassa herukoista, kirsikoista ja luumuista. Pohjoisimmat luumut löytyvät Hyvösen mukaan Kajaanista ja kirsikat Oulusta.

-Kaikkia näitä taimia pyrimme saamaan liikkeelle.

STT-PÄIVI SEESKORPI

Lue myös:

    Uusimmat