Omega-3-rasvahapot voivat pelastaa kohtalokkaalta sydänkohtaukselta

Tuore tutkimus osoittaa, että paljon omega-3-rasvahappoja ravinnostaan saavat kuolevat sydänkohtaukseen muita harvemmin.

Kalasta ja kasviöljyistä saatavat omega-3-rasvat on yhdistetty sydänhyötyihin aiemminkin, mutta monet tutkimukset ovat myös päätyneet epäselvempiin tuloksiin. Epäselvyyttä on aiheuttanut etenkin se, että yleensä tutkimuksissa omega-3-rasvojen saantia arvioidaan vain osallistujien kyselyhaastatteluiden perusteella. Nyt julkaistussa tutkimuksessa omega-3-rasvojen saanti mitattiin potilaiden veri- ja kudosnäytteistä, mikä tekee tuloksista luotettavampia.

Tulosten perusteella paljon omega-3-rasvahappoja saavien riski menehtyä sydänkohtaukseen on noin kymmenen prosenttia pienempi kuin muiden osallistujien. Omega-3-rasvat eivät vaikuttaneet ei-kohtalokkaiden sydänkohtausten määrään.

Havaittu kymmenen prosentin vähennys sydänkohtauskuolemissa ei ole kovin suuri, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemmissakin tutkimuksissa. Runsas omega-3-rasvahappojen saanti on yhdistetty myös muun muassa pienempään dementiariskiin.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja siinä yhdistettiin ja analysoitiin 19 tutkimuksen ja 46 000 potilaan tiedot. Potilaat olivat keskimäärin 59-vuotiaita eivätkä olleet sairastaneet sydänkohtauksia ennen tutkimusta. Seurannan aikana 8 000 osallistujaa sai sydänkohtauksen, joista 2 800 oli kohtalokkaita.

Sydänkohtaus eli sydäninfarkti tarkoittaa äkillisestä hapenpuutteesta johtuvaa sydänlihaksen vauriota ja kuoliota. Se on sepelvaltimotaudin pahimpia oireita. Suomessa sydänkohtaukseen sairastuu vuosittain noin 25 000 henkilöä. Kohtauksista 13 000 johtaa kuolemaan.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat