Omakotitalon perustukset teräksestä

Maaperätutkimuksen tulisi kuulua itsestään selvästi omakotirakentajan ensimmäisiin toimenpiteisiin jo rakentamista suunniteltaessa. Maaperä on juuri se asia, joka määrittää perustusratkaisun - ja sen päällehän talo rakennetaan.

Monelle asian unohtaneelle tuleekin sitten tontin ostamisen jälkeen vähemmän miellyttävä yllätys, kun maaperätutkija on käynyt tontilla ja antaa lausuntonsa. Maaperä on paljon oletettua pehmeämpi.

Onneksi perustamistapoja on monenlaisia. Kovalle maalle voidaan tehdä anturaperustus, hiukan itse kantava laatta ja oikein pehmeälle voidaan tehdä paaluperustainen talo.

Kuten on moneen kertaan todettu, paaluttamista ei tarvi kavahtaa, jos tontti on muuten hyvä ja sijainniltaan sopiva. Lisäkustannuksetkin voidaan pitää kunnon suunnittelulla ja oikeilla valinnoilla aivan kohtuullisina.

Paalut voivat olla esimerkiksi teräsbetonipaaluja. Harvemmin nähty ratkaisu ovat teräspaalut. Itse asiassa koko perustus voidaan rakentaa teräksestä - tämä vaihtoehto on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen aina, kun paalutusta mietitään.


Raskasta rautaa, kevyttä rakentamista

Pohjatutkimusten perusteella määritetään ensin paalujen koko ja määrä sekä palkiston koko. Itse rakentaminen käynnistyy, kun valmiiksi levitetyn ja tasatun sepelikentän päälle tuodaan paalutuskone, joka voi olla yhtä hyvin traktori kuin pieni telavaunu.

Jo tässä vaiheessa käy ilmi yksi teräsperustuksen eduista: työvälineet ja vaiheet ovat huomattavasti kevyempiä kuin perinteisessä paalutuksessa. Erityisen edullista tämä on ahtailla tonteilla ja täydennysrakentamisessa, jolloin ympärillä saattaa sijaita hyvinkin vanhoja ja tärinävaurioille alttiita naapuritaloja. Tontille ei tarvi ostaa ja varastoida tavaraa ja materiaaleja, eikä sinne sitten myöskään synny purkujätevuoria.

Kone lyö paalut maahan valmiiksi merkittyihin paikkoihin. Vaaituskoneella mitataan paaluihin korot, katkaistaan ne siitä ja asennetaan teräspalkisto teräspaalujen päälle. Liitokset pultataan kiinni, tarkastetaan palkisto
täsmälleen ristimittaan, ja lopuksi palkit hitsataan alta päin kiinni teräspaaluihin. Kaikkiaan työhön kuluu tyypillisesti kolme työpäivää. Siinä kaikki - perustus on valmis jatkorakentamista varten.

Talon voi sen päälle tehdä aivan mistä ja miten haluaa: kappaletavarasta, elementistä tai tilaelementeistä. Perustus ei siis rajoita rakentamista millään lailla. Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Teräsperustus mahdollistaa erilaisten alapohjarakenteiden käytön, oli se sitten perinteinen puurossipohja, ontelolaatta tai liittolevyalapohja. Kaikille on yhteistä se, että ne voidaan luontevasti toteuttaa Suomen
oloihin parhaana ratkaisuna, tuulettuvana alapohjana kaikkine etuineen: kosteus- ja radonkaasuvaarat ovat minimissään ja huonejärjestyksen muuttaminen esimerkiksi omistajanvaihdoksen yhteydessä helpoimmillaan, kun viemäröinnit voidaan vaihtaa paikasta toiseen varsin pienellä vaivalla.

Sokkeli voidaan verhoilla oman maun mukaan puuritilällä, reijitetyllä terälevyllä - tai jos halutaan perinetistä betonisokkelia muistuttavaa rakennetta, kivipohjaisella levyllä. Silloin on muistettava tehdä riittävästi tuuletusaukkoja!


Säästöä syntyy sekä materiaaleissa että ajassa

Valettuun sokkeliin nähden säästetään rahaa siis laudoituksessa, raivauksessa ja työssä. Perinteiseen paalutukseen verrattuna puolestaan säästetään sillä, että routasuojaus voidaan jättää pois, jos paalun pituus
on yli 4 metriä alle routarajan - käytännössä tämä tarkoittaa noin 6-7 m pituista paalua. Tulos perustuu Tampereen teknisen korkeakoulun tekemään tutkimukseen.

Saman tutkimuksen mukaa myös salaojitus voidaan jättää tässä rakennejärjestelmässä pois. Tämä johtuu siitä, että maakosteuden kanssa on tekemisessä ainoastaan teräspaalu, joka on valmistettu usean sadan vuoden korroosiomitoituksella. Paalu siis pysyy erittäin todennäköisesti kauemmin kuin talo! - On kuitenkin muistettava, että vaikka perustus ei salaojitusta tarvitsekaan, piha voi sitä vaatia kuivatusteknisistä syistä. Tarve on siis aina mietittävä tonttikohtaisesti.

Teräsperustus on hyvin nopea rakentaa. Paalukone lyö paalut päivässä, palkisto asennetaan seuraavana ja koko perustus on valmis kolmessa työpäivässä. Sen jälkeen siihen voi alkaa pystyttää taloa päälle. Työ
voidaan tehdä yhtä hyvin talviaikaan kuin kesällä: kun märkätöitä - valuja - ei tule lainkaan, pakkasesta ei ole haittaa.

Vesijohdon tuontiin ja viemäröintiin täytyy tuulettuvassa alapohjassa aina kiinnittää erityistä huomiota. Talon allahan vallitsee täsmälleen sama lämpötila kuin ulkoilmassakin, joten eristäminen täytyy hoitaa huolellisesti
jäätymisvahinkojen välttämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat