Omakotitalo määrämittaan sahatusta puutavarasta

Pientalorakentajalle on talonsa tekemiseen tarjolla hyvin monenlaisia järjestelmiä. On elementtitoimituksia, precut-järjestelmiä tai pitkästä tavarastakin voi tehdä. Näiden väliltä löytyy niin sanottu platform-järjestelmä. Tällä alun perin ameriikanmaasta kotoisin olevalla ratkaisulla tarkoitetaan määrämittaisesta puutavarasta ja levyistä rakentamista. Talo kootaan kokonaan osista työmaalla. OP-puun toimitusjohtaja Matti Leppinen vertaa menetelmää perinteisiin:

"Se poikkeaa pitkästä tavarasta rakentamisesta sillä tavalla, että tässä käytetään hieman pidemmälle jalostettua puutavaraa - se on mitallistettua, eli katkottu määrämittaan jo tehtaalla. Tällä saavutetaan se etu, että hukkapätkiä ei tarvitse ostaa ollenkaan ja kun niitä ei synny, työmaakin pysyy siistimpänä jolloin rakentaminen etenee huomattavasti helpommin."

Leppisen mukaan suurin osa puutavaraliikkeistä pystyy jo nyt toimittamaan platform-tuotteita suoraan hyllystä. Hartiapankkirakentajakin voi siis valita tämän rakentamistavan - erityisesti se houkuttelee niitä, jotka perinteisesti olisivat valinneet pitkästä tavarasta rakentamisen:

"Runkotolpat, sidepuut, platform-rakentamisessa käytettävät levytavarat, aluslattiavanerit, seinävanerit, kipsilevyt ja kiinnitystarvikkeet joita platform-rakentamisessa tarvitaan. Platform-verkosto on muutenkin koko ajan laajenemassa. Siihen kuuluu niin arkkitehtitoimistoja, rakennesuunnittelijoita kuin pystytysurakoitsijoitakin. Tällä tavalla me voimme toimittaa koko talon asiakkaalle avaimet käteen periaatteella."

Hartiapankkirakentajalle menetelmän tekee erityisen sopivaksi sen yksinkertaisuus. Ensin rakennetaan ensin puurakenteisen alapohja ja sen päälle kiinnitetään havuvaneri aluslattialevyksi. Tämän päällä kootaan seinät makuullaan ja nostetaan pystyyn. Useampikerroksista taloa tehtäessä voidaan tehdä välipohjapalkisto, sen päälle taas havuvaneri ja rakennetaan sitten seuraava kerros.

"Platformissa on kaikki rakenneratkaisut ovat vakioituja. Kaikki nurkat tehdään aina samalla tavalla, samoin ikkuna-aukkojen yläsidepuut ja kannatukset. Kun kirvesmies on homman kerran oppinut, hän osaa tehdä sen aina täysin riippumatta siitä, minkä kokoisesta tai muotoisesta talosta on kysymys."

Suomessa menetelmä on ollut tarjolla on vajaat kymmenen vuotta ja tällä hetkellä tällä rakennetaan 150-200 taloa vuodessa.

"Tämä mahdollistaa hyvin yksilöllisen suunnittelun. Sillä voi rakentaa minkä muotoisen talon hyvänsä. Tällä voidaan myös rakentaa hyvin edullisesti, kun yhtenä keskeisenä lähtökohtana on materiaalihukan minimointi samalla kun työaika työmaalla saadaan mahdollisimman tehokkaaksi."

Onko sitten suhteellisen uuden menetelmän osaavia rakentajia tarjolla riittävästi? Sesonkiaikaanhan kunnon tekijöitä on muutenkin vaikea saada kiinni.

"Ammattioppilaitoksilla on koulutettu oppilaita tähän järjestelmään. Monet koulut ovat tehneet platform-taloja oppilastöinä, jolloin saamme koulujen kautta osaavaa ammattiväkeä. Maassa on paljon urakoitsijoita, jotka ovat siihen kouluttautuneet ja myyvät - ja pystyttävät - platform-talopaketteja."

Lue myös:

    Uusimmat