Olympiastadionin jättiremontti valmistui myöhässä ja 100 miljoonaa alkuperäistä kalliimpana – näin projektinjohtaja vastaa viivästyksen syihin: "Yllätyksiä on tullut"

Olympiastadionin jättiremontti on vihdoin valmistunut – 12 vuotta hankkeessa mukana ollut projektipäällikkö kertoo, miltä nyt tuntuu 6:07
Videolla Aulis Toivosen haastattelu MTV Uutiset Livessä.

Helsingin Olympiastadionin remontti on viimein valmistunut. Remontin oli tarkoitus valmistua alun perin viime vuonna, mutta lukuiset ongelmat pitkittivät sen valmistumista. Projektinjohtaja Aulis Toivonen avasi MTV Uutiset Livessä, miksi remontti viivästyi.

Olympiastadionin remontti käynnistyi vuonna 2016. Alkuperäinen budjetti oli 209 miljoonaa euroa. Remontin viivästymisen lisäksi projektin budjetti paisui 100 miljoonalla eurolla alkuperäistä kalliimmaksi. 

– Yllätyksiä on tullut rakennuksen vanhoista rakenteista ja niiden vahvistuksista. Silloin, kun jotain puretaan ja vastaan tulee heikkoja rakenteista, niin niitä joudutaan vahvistamaan. Kaikki tällainen, joka vaatii suunnittelua ja uutta toteutusta vie aikaa ja rahaa. Sitä on ollut tässä kohteessa, Toivonen sanoo.

Luovutuspäivän piti olla alun perin kesäkuun lopussa, mutta se siirtyi kuukaudella sähkötöiden takia.

Toivosen mukaan suurimpia uudistuksia ovat tornin alle tuleva liikuntatilakokonaisuus, logistiikka-alue sekä juoksuratojen alle tulevat täysimittaiset juoksuradat, jotka tarjoavat hyvät harjoitteluolosuhteet. 

– Kaikkien vanhojen tilojen käyttötarkoitusta on muutettu jonkin verran, Toivonen kertoo.

Myös vanhat legendaariset puupenkit saivat väistyä. Tilalle tuli kuppi-istuimet, jotka verottivat yleisökapasiteettia neljällä tuhannella.

– Haastavin projekti, jossa olen koskaan ollut mukana. Tuskin tulee enää samanlaista vastaan, teknisesti erittäin vaikea ja haastava. Tehty hyvää yhteistyötä suojelun kanssa ja saatu sovitettua kaikki suojellulliset näkökohdat, Toivonen toteaa.

– Silti päästiin toteuttamaan se tavoite, mikä hankkeelle asetettiin. Saadaan lisää toiminnallista tilaa, mutta ulospäin tiettyihin suuntiin stadion näyttää entisenlaiselta. Sisältä sitten uudelleen ehostettuna ja korjattuna, Toivonen päättää.

Olympiastadionin avajaisia on tarkoitus viettää 22. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat