Olympiaselostajien kauhutapaus löysi menestyskaavan luostarista – lapsuutta varjosti isän pakottama harjoituskurimus: "Se oli hullua"

Jos Jazz Janewattananondin isä olisi saanut päättää, thaimaalaisurheilija valmistuisi hyppäämään uintialtaaseen Tokion olympiakisoissa. Sen sijaan Janewattananond suuntaa katseensa pitkin olympiagolfin vihreitä väyliä. 

Jazz Janewattananond (oikealta nimeltään Atiwit Janewattananond) unelmoi urheilevansa olympialaisissa, kun hän seurasi nuorena poikana uintisuuruus Michael Phelpsin sankarisuorituksia. 

– Isäni halusi minusta uimarin. Kun olin 4-8-vuotias, uin pari kilometriä joka päivä. Se oli hullua. Nykyään en edes mene veteen, 25-vuotias Janewattananond kommentoi Tokion kisojen alla Reutersille.  

Tuohon aikaan Janewattananond seurasi paljon uintia ja yleisurheilua, ja golf tuli mukaan vasta myöhemmin. Hän kuitenkin osoitti nopeasti taituruutta hyvin vaativassa lajissa. 

Janewattananondista tuli 14-vuotiaana nuorin kahdelle päätöskierrokselle Aasian-kiertueen kilpailussa selvinnyt golfari. Golfammattilainen hänestä tuli 15-vuotissynttäreitään edeltäneenä päivänä. 

Nykyään hänellä on kasassa kuusi kisavoittoa Aasian-kiertueella ja ensimmäinen Euroopan-kiertueen ykköstilakin oli lähessä aiemmin tänä vuonna, kun hän taipui vasta uusintarei'illä Savannah Classic -kilpailussa. 

Vyöllä on myös kahdeksan major-turnausta, joissa thaimaalaisen huomiota herättävä nimi on tuottanut ongelmia varsinkin yhdysvaltalaisselostajille. Se onkin lyhentynyt usein vain muotoon "Jazz". Lempinimi on peruja isän jazz-innostuksesta.  

Ennen kaikkea tätä Jazz piti taukoa golfista vuonna 2016 tullakseen munkiksi. Pian tämän jälkeen hän saavutti avausvoittonsa Aasian-kiertueella. 

– Opin (munkkina) sen, että onnellisuus on upein asia elämässä. Ennen tuota golf oli minulle kaikki kaikessa, ja se tuotti valtavasti paineita kilpailuissa. Olen pystynyt kilpailemaan rennommin tuon jälkeen, mikä on parantanut tuloksiani, Janewattananond kommentoi kotimaansa medialle vuonna 2017. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Nyt Janewattananond taistelee olympiamenestyksestä Rory McIlroyn ja Collin Morikawan kaltaisten tähtien joukossa. Sivussa on paljon PGA-kiertueeseen keskittyviä huippunimiä, joten menestysikkuna on normaalia enemmän auki.

– En halua unelmoida, mutta olympialaiset ovat poikkeus. Olen usein miettinyt, miltä tuntuisi saavuttaa olympiamitali. 

– Golf on kaikista muista poikkeava urheilulaji. Siinä ei tarvitse olla paras. Sinulla pitää vain olla hyvä viikko, Janewattananond summaa. 

Tokion olympialaisten miesten golfkisa alkaa torstaina ja päättyy sunnuntaina. Suomalaisista kisassa ovat mukana Sami Välimäki ja Kalle Samooja.  

8:31
Matilda Castren on pelannut upean kauden, ja on Suomen ykköstoivo Tokion olympialaisten golfkisoissa. 

Lähteet: Reuters, Bunkered

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja