Oluella kohti terveempää elämää?

Kohtuullinen oluenkäyttö on hyväksi terveydelle, kertoo Euroopan panimojärjestön CBMC:n esite. Olut sisältää monia terveellisiä perusravintoaineita kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja liukoista kuitua, ja löytyypä mallasjuomasta myös elimistön solujen härskiintymistä ehkäiseviä antioksidantteja. Erityisen paljon oluessa on B-ryhmän vitamiineja, joista ainakin B6-vitamiinin ja folaatin tiedetään suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta ja kenties jopa joiltakin syövän lajeilta.

Kohtuullisesti nautittuna eli enintään 2-3 olutannosta päivittäin täydentää sopivasti tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Oluen terveelliset ainesosat ovat peräisin pääosin maltaista, jotka saadaan ohrasta. Mallastetun ohran seinämistä irtoaa liukoista kuitua, ja viljasta olut saa myös vitamiininsa ja kivennäisaineensa. Oluen antioksidantit puolestaan ovat peräisin maltaista ja humalasta.

Erityisen tasapainoinen kivennäiskoostumus

Oluen erityispiirre on elimistön kannalta tasapainoinen kivennäiskoostumus. Mallasjuoma sisältää paljon kaliumia mutta vain vähän natriumia, mikä on edullinen suhde verenpainetta ajatellen. Lisäksi oluessa on vain vähän kalsiumia mutta paljon magnesiumia, minkä arvellaan suojaavan sappikiviltä ja munuaiskivien muodostumiselta.

CBMC:n esitteessä muistutetaan, että humalahakuisen oluenkäytön ei ole havaittu suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta. Oluen kohtuukäytön myönteiset terveysvaikutukset menetetään helposti, sillä vaikka viikoittainen oluenkäyttö säilyisi maltillisena mutta kertakulutus nousisi 5-6 olueen, suojaavaa vaikutusta ei tutkimuksissa enää ole todettu.

(MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat