Olohuoneen jatke, ruokatila vai pieni puutarha – katso vinkit parvekesuunnitteluun

Parvekkeen sisustuksen suunnittelua ohjaa sisustussilmä, mutta myös parvekkeen ilmansuunta ja käyttötarkoitus on hyvä ottaa huomioon.

Parvekkeet ovat suomalaisille olohuoneen jatkeita, joihin panostetaan lähes samalla innolla kuin kodin sisustamiseen. Etenkin lasitetuilla parvekkeilla voi oleskella alkukevään ensisäteistä alkaen, joten nyt on hyvä aika aloittaa parvekesuunnittelu.

Talven jäljiltä parvekkeen perusteellinen siivous ja kuntokartoitus on tarpeen. Suunnittelutyö aloitetaan kartoittamalla käytössä oleva tila, ja pohtimalla sen käyttötarkoitusta.

Lasitettuja ja katettuja parvekkeita sisustetaan eniten, sillä niiden käyttöaikakin on pidempi. Suojaisa parveke mahdollistaa erilaisia kalustevalintoja, mutta myös avonaiselle parvekkeelle löytyy yhä enemmän vaihtoehtoja.

Parvekkeen sisustusvaihtoehdot mietitään paitsi tilan myös käyttäjien ja käyttötarkoituksen mukaan. Katso niksit seuraavien vaihtoehtojen rakentamiseen:

Oma rauhallinen pesä

Rento tila, esimerkiksi lukuhetkiä varten, rakennetaan pehmustetun aurinkotuolin ja ulkokäyttöön tarkoitettujen koristetyynyjen avulla. Illan viiletessä torkkuhuopa lämmittää parvekkeella ihanasti.

Ylimääräinen olohuone

Parvekkeesta saa kodikkaan olohuoneen jatkeen vuoraamalla lattiapinta ulkokäyttöön tarkoitetuilla matoilla ja taljoilla. Oleskeluryhmien monipuolisesta valikoimasta jokainen löytää varmasti käytössä olevaan tilaan sopivan, ja kokonaisuus kruunataan mieltymysten mukaan sisustusesineillä ja kesäiltaan tunnelmaa tuovilla aurinkovalolyhdyillä ja valoketjuilla.

Ruokatila

Pienempien parvekepöytien tarjonta on monipuolistunut, ja neljän hengen seurue on nyt mahdollista saada istumaan pyöreiden pöytien lisäksi myös neliön mallisten pöytien ääreen. Ruokatilaa suunnitellessa on hyvä huomioida myös tuolien ympärille vaadittava tila. Pienellä parvekkeella voi turvautua kokoontaitettaviin pöytiin ja pinottaviin tuoleihin, jolloin kalusteet ovat käytössä tarvittaessa.

Pieni kaupunkipuutarha

Kukkien, yrttien ja kasvien pienimuotoinen kasvattaminen onnistuu parvekkeella näppärästi ruukuissa, ja eritasoiset hyllyt mahdollistavat myös seinäpinnan hyödyntämisen. Rustiikkinen tyyli, esimerkiksi viljely vanhoissa perunalaatikoissa, on nyt myös erittäin suosittua.

Lähde: Jysk

Lue myös:

    Uusimmat