Oliko Trumpin korona-altistus tiedossa jo kerrottua aiemmin? Lähde: Neuvonantaja Hicksin tartunta pidettiin salassa

13:18
Katso yllä oleva video: Trumpia hoitava sotilassairaala kertoi presidentin voinnista.

Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille tehtiin koronapikatesti vasta, kun hän palasi New Jerseystä torstaina, kertoo Valkoisen talon viranomaislähde uutiskanava CBS Newsille.

Trumpin lähipiirin koronamylläkkä alkoi, kun presidentin neuvonantajalla Hope Hicksillä todettiin tartunta.

Katso yllä oleva video: Trumpia hoitava sotilassairaala kertoi presidentin voinnista.

Lähteen mukaan Valkoinen talo tiesi Hicksin tartunnasta jo ennen New Jerseyn matkaa. Tästä huolimatta asia pidettiin piilossa, ja virukselle altistunut presidentti osallistui torstaina New Jerseyn varainkeruutilaisuuteen.

CBS:n lähde olettaa, että Trumpille oli kerrottu tartunnasta ennen matkaa, mutta ei pysty varmistamaan asiaa. Useiden henkilökunnan jäsenten matka kuitenkin peruttiin.

Trumpille tehtiin pikatesti vasta, kun hän palasi New Jerseystä, kertoo lähde. Pikatestin tulos oli positiivinen, ja Trumpille tehtiin tämän vuoksi diagnoosin varmistava PCR-testi.

Lähteeltä kysyttiin monta kertaa, miksi testiä ei tehty ennen varainkeruumatkalle lähtemistä. Hän kertoi, että Trumpin oli oletettu saaneen negatiivisen testituloksen aiemmin päivällä. Hän ei kuitenkaan voinut tarjota varmistusta, että näin olisi todella ollut.

Lähteen mukaan testiä ei voida tehdä tien päällä. Presidentillä ei ollut havaittu oireita New Jerseyssä.

Trump oli kuitenkin vaikuttanut "hieman väsyneeltä", mutta tämän oletettiin johtuvan siitä, että hän oli palannut kahtena edellisenä iltana myöhään Valkoiselle talolle, lähde kertoo.

Lääkärin lausunto aiheutti sekaannusta

Sekaannusta aiheutti myös se, että Trumpia hoitava Valkoisen talon lääkäri Sean Conley oli varsin ristiriitainen omissa puheissaan lauantaina.

Hän antoi ymmärtää, että diagnoosi olisi tehty paikallista aikaa jo keskiviikkona, ei torstain testien jälkeen, kuten virallinen versio kertoo. Conley kuitenkin korjaili myöhemmin sanojaan ja vakuutteli sanoneensa väärin.

Conley oli myös väistellyt lauantaina toimittajien kysymyksiä siitä, onko Trump saanut lisähappea.

– Torstaina, ei happea. Ei yhtään tällä hetkellä. Ja eilen, kun olimme tiimin kanssa kaikki paikalla, hänelle ei annettu happea, Conley sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

AP kertoi, että nimettömän lähteen mukaan Trump oli saanut paikallista aikaa perjantaiaamuna lisähappea Valkoisessa talossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja