Oliko Kekkonen hipsterien edelläkävijä? Harvinaisia kuvia julki

Museovirasto on julkaissut netissä otoksen Kuvasiskot-valokuvaamon studiossa otettuja valokuvia. Mukana on muun muassa kuva presidentti Kekkosesta.

Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut kahdessa verkkopalvelussa valikoidun otoksen Kuvasiskot-valokuvaamon studiokuvia.

Mukana on kuvia muun muassa Urho Kekkosesta, Tauno Palosta, Ansa Ikosesta ja Johannes Virolaisesta.

Kuvasiskot tunnettiin erityisesti poliitikkojen, taiteilijoiden ja muiden julkisuuden henkilöiden kuvaajina. Studiossa ikuistettiin myös tavallisia kansalaisia.

Valokuvaamo oli kuvaajakaksikko Margit Ekmanin (1919–2011) ja Eila Marjalan (1919–1983) luotsaama.

– Kuvasiskojen ajan hermolla ollut osaaminen teki studiosta värimuotokuvauksen uranuurtajan ja kansainvälisen kuuluisuuden, kerrotaan Museoviraston tiedotteessa.

Helsingissä sijainnut studio tunnettiin lähes mystisestä ilmapiiristään ja omistautuvista kuvaajistaan. Kuvasiskot aloitti toimintansa Lahdessa vuonna 1946. Margit Ekman luotsasi Kuvasiskojen toimintaa Eila Marjalan kuoleman jälkeen aina vuoteen 1994 asti.

Museoviraston Kuvakokoelmista löytyvä Kuvasiskojen laaja, yli 250 000 kuvaa sisältävä kokoelma koostuu kuuden vuosikymmenen aikana otetuista mustavalko- ja värikuvista.

Valokuvaamon kokoelmasta valikoitui digitoitavaksi noin 3 000 kuvan otos. Kuvista on nyt julkaistu valikoitu otos Kuvakokoelmat.fi- ja FINNA-verkkopalveluissa, joissa niihin voi kuka tahansa tutustua. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja