Oletko tunnesyöjä? Näin pääset tavasta eroon

Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier kertoi Studio55.fi-lähetyksessä miten tunnesyömisen tunnistaa ja miten siitä voi päästä eroon.

– Ensin pitää tasapainottaa keho, syödä kunnolla terveellisesti ja monipuolisesti, Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier sanoo.

– Idea on se, että saat tarpeeksi ravitsevaa ruokaa, ja jos on hirveä himo tietynlaisiin herkkuihin, ei kannata heti lopettaa niiden syömistä. Jatkat niiden herkkujen syömistä, mutta alat lisäämään ruokavalioon mahdollisimman paljon kaikkea ravintopitoista.

Ennen pitkää herkut saattavat jäädä huomaamatta pois. Jos näin ei käy, niitä voi alkaa vähentää tietoisesti.

Kun kehon tasapaino on kunnossa, aletaan selvittelemään niitä tunteita, jotka ajavat tunnesyömiseen. Se ei välttämättä ole helppoa, jos mieli on tottunut sysäämään tunteet syrjään.

– Sitten kun lähdetkin pysähtymään niiden [tunteiden] äärelle, voi olla, että huomaat ettei mielesi meinaa millään ryhtyä siihen. Se voi tuntua todella vaikealta.

Ilman psyykkistä työtä tunnesyömisestä on mahdotonta irrottautua.

– Jos tunnesyöminen on hirmuinen ongelma, eikä millään saa kiinni mitä itsessä tapahtuu, niin se on aika hyvä merkki siitä, että kannattaa mennä vaikka psykoterapeutin kanssa keskustelemaan.

Miten tunnistat tunnesyömisen ja todellisen nälän eron? Mistä tunnesyöminen johtuu? Katso koko lähetys Katsomosta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja