Mainos

Oletko törmännyt somessa Me too -päivityksiin? – Ilmiö kertoo seksuaalisen ahdistelun yleisyydestä myös Suomessa

Tuhannet naiset ovat osallistuneet sosiaalisessa mediassa valtavaa vauhtia leviävään kampanjaan, jonka avulla halutaan kiinnittää huomiota naisten kokemaan seksuaaliseen häirintään.

Me Too -tunnisteella varustettu viesti leviää sekä Twitterissä että Facebookissa kulovalkean tavoin. Viestillä halutaan tuoda esille sitä, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Kampanja lähti liikkeelle yhdysvaltalaisnäyttelijä Alyssa Milanon tviitistä, jossa hän kehottaa kaikkia, jotka ovat joskus kokeneet seksuaalista häirintää, jakamaan viestiä ”Me too” (suomeksi minä myös).

Seksuaalinen ahdistelu on noussut viime viikkoina puheenaiheeksi, kun useat yhdysvaltalaisnäyttelijät ovat kertoneet joutuneensa uransa aikana seksuaalisen ahdistelun kohteiksi.

Twitteristä kampanja on levinnyt nopeasti myös Facebookin puolelle, ja lukuisien julkisuuden henkilöiden lisäksi viestiä ovat levittäneet tuhannet tavalliset naiset niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Yksi heistä on helsinkiläinen Caterina Nikiforow-Jartti. Alkuun hän ihmetteli Facebookiin ilmestyneitä englanninkielisiä viestejä, mutta kun selvisi mistä on kyse, hän halusi ehdottomasti osallistua.

– Eihän sellainen ahdistelu tai epäasiallinen käytös kivalta tunnu, hän toteaa.

Nikiforow-Jartti kertoo kohtaamansa ahdistelun olleen usein sanallista, mutta myös hänen fyysistä koskemattomuuttaan on rikottu.

– Esimerkiksi kun olen noussut bussiin, niin joku puliukko on kourinut haarovälistä. Oli tosi likainen olo pitkän aikaa sen jälkeen.

Nikiforow-Jartti pitää tärkeänä muistuttaa siitä, että ”pienikin läppä” voi olla toiselle todella iso juttu ja aiheuttaa ahdistusta. Vaikka loukkaava ja epäkunnioittava tilanne kestäisi vain muutaman sekunnin, kokemuksesta toipuminen voi viedä yllättävänkin pitkään.

– Vaikka kukaan ei tulisi koskemaan, metrienkin päästä voi joku mies kisutella ja sanoa mitä se haluaa sulle tehdä, ja eihän se ole asiallista.

Me too -viesti leviää etenkin naisten keskuudessa, mutta myös moni mies on kertonut joutuneensa ahdistelluksi. Myös Nikiforow-Jartti on törmännyt tilanteisiin, joissa mies on joutunut naisen ahdistelemaksi.

– Pitäisi tietää, että niin ei sovi käyttäytyä, oli mies tai nainen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.