Ministeri Saarikko avautuu seksuaalisesta häirinnästä: puolituttu mies tarrasi kiinni virnistellen – "Olet varmaan perehtynyt soteen täysin rinnoin"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kertoo kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä Facebook-sivullaan. Saarikon päivitys on osa viime viikkoina sosiaalisessa mediassa levinnyttä #metoo-kampanjaa.

Saarikko kertoo lukeneensa muiden kokemuksia ahdistelusta ja seksuaalisesta häirinnästä ja että kertomukset ovat suututtaneet ja tehneet surulliseksi.

– Oma eräs kokemukseni on vain vuoden takaa. Teemaltaan perin ajankohtainen. Olen miettinyt sitä puistatuksella viime päivinä paljon, ministeri kirjoittaa.

– Puolituttu mies tuli sidosryhmäkekkereillä käytävällä vastaan. Oli alkuilta. Olin matkalla naistenhuoneeseen. Hän halasi liian läheisesti, halasin sopivan etäisesti takaisin, hän jatkaa.

Saarikko kertoo ottaneensa pari askelta taaksepäin.

– Sitten hän yhtäkkiä tarrautui minuun epäsopivalla tavalla ja kysyi virnistellen: "Olet varmaan perehtynyt soteen ihan täysin rinnoin".

Ministeri kertoo menneensä tilanteessa sanattomaksi ja poistuneensa paikalta peruuttaen.

– Vasta monta hetkeä myöhemmin tajusin mitä oli tapahtunut. Suututti, hävetti, ahdisti.

Päivityksensä lopussa Saarikko toteaa kertomuksensa olevan yksi monista.

– Näiden ääneen lausuminen vapauttaa mielestä jotakin oleellista. Tekee näkyväksi näkymättömän, vahvistaa väärän vääräksi, hän summaa.

Tuhannet ovat osallistuneet #metoo-kampanjaan ministeri Saarikon tavoin. #metoo-tunnisteella (suomeksi: minä myös) leviävät kertomukset seksuaalisesta ahdistelusta pyrkivät kiinnittämään huomiota ilmiöön ja sen yleisyyteen.

Seksuaalinen ahdistelu on noussut puheenaiheeksi, kun useat yhdysvaltalaisnäyttelijät ovat kertoneet joutuneensa uransa aikana seksuaalisen häirinnän kohteeksi. 

Kampanja sai alkunsa, kun näyttelijä Alyssa Milano kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan "Me too" -viestiä mikroblogipalvelu Twitterissä.

Kampanja on sittemmin levinnyt kulovalkean tavoin myös muissa sosiaalisen median palveluissa.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja