Mainos

Oletko koskaan miettinyt, miksi kutsut vanhempiasi "äidiksi" ja "isäksi"? Tällekin on selitys

Oletko koskaan miettinyt, miksi isää ja äitiä kutsutaan isäksi ja äidiksi?

Oletko koskaan pohtinut, miksi isää ja äitiä kutsutaan isäksi ja äidiksi sen sijaan, että heitä kutsuttaisiin etunimillä? Today I Found Out -Youtube-kanavan tekijät päättivät yrittää ottaa selvää sanojen alkuperästä.

Englannin kielessä isää merkitsevän sanan "dad" juuret ovat kanavan Simon Whistlerin mukaan 1400-luvulla, äitiä merkitsevän mom-sanan taas 1700-luvulla. Se, missä ja kuka nimitykset keksi, on hämärän peitossa.

– Jopa Oxfod English Dictionary -sanakirja myöntää, ettei heillä ole todisteita siitä, missä sana "isä" syntyi. Sana "äiti" sen sijaan on toinen tarina, Whistler sanoo.

Oxford English Dictionarya on julkaistu 150 vuotta. Se on englanninkielen hyväksytty asiantuntija.

Äiti-sanan, englanniksi mother, epäillään syntyneen vanhemmasta mamma-sanasta, jota käytettiin englanniksi jo 1500-luvulla. Sanan alkuperä on latinan kielessä, jossa mamma tarkoittaa rintaa. Samantapainen sana löytyy lähes jokaisesta kielestä: saksaksi äiti on "mutter" ja hollanniksi "moeder". Suomessakin voidaan käyttää sanoja "mutsi" tai "mami"!

Suomen kielen sana "äiti" saattaa vaikuttaa hyvin erilaiselta muihin verrattuina, mutta sitä käytetään myös friisin kielessä, samoin sanaa "emä". Suomen kielen äiti-sana on saattanut syntyä muinaisgermaanien kielen sanasta "aithi". Samaa sanaa käytetään murteellisesti myös Virossa, jossa "eit" kuitenkin merkitsee paitsi äitiä, myös halventavasti eukkoa, muoria tai akkaa.

Vanhasuomalaiset sanat "emä" tai "emo" merkitsevät äitiä ja löytyvät esimerkiksi Kalevalasta. Virossa ”ema” merkitsee äitiä, ”vanaema” taas isoäitiä.

Papa on papa monissa kielissä

Isää kuvaavaa papa-sanaa voidaan käyttää paitsi englanniksi, myös venäjäksi, hindiksi ja espanjaksi. Isästä voidaan käyttää norjaksi sanaa far, espanjaksi sanaa padre tai papi, latinaksi pater, liettuaksi tévas, romaniaksi tată ja turkiksi ata tai baba.

​​​​​​​

Suomen isä-sanaa kirjoitettuna käytti ensimmäistä kertaa Mikael Agricola. Useimmat suomen kielen tavalliset sanat olivat Agricolan käytössä ensimmäisinä. 

Erään teorian mukaan mama- ja papa-sanat ovat syntyneet, koska vanhempi käyttää lapsen vauvavaiheen ääntelyä kuvaamaan itseään. Vauvat kaikkialla maailmassa ääntelevät asuinpaikastaan huolimatta tietyillä tavoilla oppiessaan kieltä. Vauvat muodostavat "sanoja" yleensä pehmeistä konsonanteista, kuten b, p ja m.

– Koska kyseessä ovat ensimmäiset äänet, joita vauva kykenee päästämään johdonmukaisesti, vanhemmat alkoivat (teorian mukaan) käyttää niitä viitatakseen itseensä, Whistler kuvaa.

Se, miksi m-alkuinen sana viittaa juuri äitiin, on kuitenkin epäselvää. Erään teorian mukaan lapsi kykenee rintaa imiessään päästämään tyytyväisiä ääniä vain nenänsä kautta, ja tämä tyytyväinen ääntely muistuttaa m-kirjaimen sanomista. Lapsi saattaa päästää ääntä myös tietäessään, että ruokaa on tulossa. Isää merkitsevälle sanalle ei ole olemassa samantapaista teoriaa.

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.