Oletko jo nähnyt, kuinka keilapallo puristetaan kasaan? YouTube-videot tekivät Laurista julkkiksen maailmalla

Lauri Vuohensilta löysi nettisuosion yllättävästä paikasta: hydrauliprässin leukojen välistä.

Idea syntyi kävelyllä vaimon kanssa. Entä, jos perustetaan YouTube-kanava?

– Mietin YouTube-kanavia, joita olen itse katsonut. Silloin oli sellainen kanava, jonka kuvaaja laittoi punahehkuiseksi lämmitetyn nikkelipallon tavaroiden päälle ja katsottiin, mitä tapahtuu. Hän ei edes puhunut mitään. Se oli se koko kanava, se oli tosi suosittu. Ajattelin, että pitää itsekin keksiä yhtä tyhmä ja yksinkertainen idea, Lauri Vuohensilta kertoo.

Työpaikalla sattuu olemaan hydrauliprässi. Valinta oli selvä.

Vuohensillan Hydraulic Press Channelilla on YouTubessa satoja tuhansia tilaajia. Videoilla on yli 28 miljoonaa katselukertaa.

Vertailun vuoksi: noin 28 miljoonaa on myös Malesian väkiluku.

"The biggest YouTube success story of the week comes from Finland. It is there we find a lone man with a powerful hydraulic press and a desire to crush puny objects within his machine’s unstoppable vise grip. The result is the Hydraulic Press Channel, which hosted its first video last October but took off after being shared on Reddit on March 15th."

Tubefilter-sivuston artikkeli 22.3.2016

"Sanoin vaimolle, että ei puhuta isälle mitään"

Työpaikalla prässihommista ei hermostuta, sillä kyseessä on perheyritys. Isälleen Vuohensilta, 29, ei tosin ensin kertonut mitään.

– Sanoin vaimolle, että ei puhuta isälle mitään, se ei kyllä ymmärrä tällaista. Sille saa kertoa vasta, kun tämä on hyvä juttu. Ei alkuun puhuttu mitään, ja nyt sai lehdestä lukea, että tämä on aika suosittu. Hän oli aika innoissaan lopulta.

On muitakin kanavia, joissa pääasiallinen videoiden aihe on asioiden tuhoaminen. BlendtecinWill It blend -sarjassa asioita työnnetään tehosekoittimeen; RatedRR kokeilee, voiko limusiinin räjäyttää kranaatilla, ja miten käy iPadin ja taisteluhelikopterin kaksintaistossa.

Huonosti. Ainakin iPadille.

Mutta tuhoaminen, se kiinnostaa. Paljon.

Keilapallo ja keila puristetaan kasaan hydrauliprässillä: yli miljoona katselua. Jääkiekko puristetaan kasaan hydrauliprässillä, lähes kolme miljoonaa katselua.

Voiko paperia taittaa enemmän kuin seitsemän kertaa hydrauliprässillä? Jackpot: yli kahdeksan miljoonaa katsojaa.

"– Olen sitä mieltä, että on ihan sama, miten äännät englantia tai millainen kielioppi sinulla on, kunhan asiat tulevat ymmärretyiksi. Olimme vaimon kanssa kuukauden Jenkeissä, mutta hyvin pärjäsimme."

Vuohensilta englanninkielisten videoiden tekemisestä Aamulehdessä

Itsekin nikkelipallon tuhovimmaa seurannutta Vuohensiltaa miljoonien katsojamäärät eivät oikeastaan hämmästytä.

– Ei sitä numeroa sillä tavalla oikein käsitä sitä. Rupesin tekemään näitä videoita englanniksi alun perin, koska ajattelin, että olisi mahdollisuus saada isoja yleisöjä. Jos näitä tekisi suomeksi, ei olisi mahdollista saavuttaa tällaisia. Muttei sitä outona osaa pitää, ei sitä numeroa oikein ymmärrä. Se on sama, onko se yhdeksän tuhatta vai miljoonaa, ei sitä ihmismäärää käsitä.

Aluksi yleisöä oli vaikeaa löytää. Kun paperintaitteluvideo päätyi yhteisöpalvelu Redditin etusivulle, Vuohensillan YouTube-kanava niin sanotusti räjähti.

– Redditin ansiosta kanava on kasvanutkin näin nopeasti. Olen ollut siellä aktiivinen ja siellä on alafoorumi pelkästään tälle YouTube-kanavalle. Olen siellä vastannut ihmisten kaikkiin kysymyksiin. Varmaan viisi videota on ollut etusivulla sen jälkeen, kun ne ovat ilmestyneet, Vuohensilta sanoo.

Vastaus on muuten ei: paperia ei voi taittaa hydrauliprässillä enemmän kuin seitsemän kertaa. Se räjähtää osiin.


Vuohensillan oma suosikki on ainakin toistaiseksi jääkiekon prässääminen.

– Meillä oli vaimon kanssa arvuuttelu siitä, mitä sille tapahtuu. Vaimoni sanoi, ettei se mene miksikään. Itse sanoin, että se menee puristimessa kuin muovailuvahaukko. Oli todella yllättävää, että se oli noin tiivis, ja että se räjähti lopuksi. Se oli niin yllättävä reaktio.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Poksahtelevat keilapallot ja prässätty hedelmäsalaatti ovat johtaneet Suomi mainittu -tilanteeseen: Vuohensilta on noteerattu myös ulkomailla. Saksalainen radiokanava on haastatellut häntä; muita haastatteluja on tehty esimerkiksi Skypen välityksellä.

Virallinen FB-sivu on jo auki, samoin Instagram-tili. Seuraava askel olisivat blogeista tutut kaupalliset yhteistyöt.

Niitäkin on jo tarjottu.

– Haluaisimme lisensoida videoitasi, tai että liitytkö meidän YouTube-verkostoon, sellaisia tarjouksia. Nyt on alkanut tulla myös sellaisia, että voisitko puristaa meidän tämän-ja-tämän-tavaran, Vuohensilta kuvaa.

Hänellä ei ole mitään yhteistyötä vastaan, kunhan se sopii kanavan luonteeseen: hän ei ala mainoskanavaksi tai satunnaisten tuotteiden suosittelijaksi.

– Jos joku vaikka haluaa, että puristan lenkkitossun tai muun, mitä en vielä ole puristanut, se voisi olla mielenkiintoista.

"Jos tavaraan menee 20 euroa, kyllä se on ihan kannattavaa"

Videoidensa lopussa Vuohensilta pyytää katsojiltaan ideoita siitä, mitä seuraavaksi prässätään. Ja ideoitahan tulee.

– Esimerkiksi keilapalloa kysyttiin todella paljon. Legoja on kysytty todella paljon, niitä murskataan tänään.

Tavaroita prässin nieluun hän haalii milloin mistäkin. Netin kautta Amerikasta tilataan tavaraa, jota ei Suomesta saa.

– Esimerkiksi keilapallosta ja keilasta soitin ihan keilahalliin ja kysyin, tiedättekö, mistä niitä saa. Satuin saamaan ne sieltä suoraan, Vuohensilta sanoo.

Alkuun puristeltiin sitä, mitä kotoa sattui nurkista löytymään. Käytettyä tavaraa saa torilta; joskus Vuohensilta investoi myös uusiin tavaroihin.

– Videoilla on niin paljon katseluja, että jos tavaraan menee 20 euroa rahaa, niin kyllä se on ihan kannattavaa. Saan mainostuloja sen verran, ettei tarvitse sillä tavalla murehtia sitä puolta.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Toistaiseksi hydrauliprässi on tuhonnut kaiken, mitä sille on annettu. Laitteella kuitenkin on rajansa: iskun, jonka sylinteri tekee, pituus on rajallinen.

– Se on luokkaa 30 senttimetriä, jos sitäkään. Ei siihen hirveän isoa (tavaraa) mahdu, ja isommat tuppaavat olemaan sellaisia, että pitäisi olla enemmän voimaa. Mutta olen suunnitellut, että tekisin nimenomaan tätä varten suunnitellun laitteen, jolla murskattaisiin kaikkia tavaroita. Mahtuisi vähän isompia, ja se olisi huomattavasti tehokkaampi, Vuohensilta sanoo.

"Pitäisi olla paremmat turvasysteemit"

Nykyinen prässi kaipaisi myös lisäsuojausta, jotta se taipuisi YouTube-uran vaatimiin suorituksiin.

– Esimerkiksi kaikenlaisia litium-akkuja ja tällaisia kysytään paljon, mutta nehän räjähtävät, kun ne syttyvät tuleen. Pitäisi olla paremmat turvasysteemit. Olen niitäkin miettinyt uuteen koneeseen. Tekisin siitä semmoisen, että voisin puristaa ihan kaiken.

Tulevaisuudelle Vuohensilta on suunnitellut paitsi isompaa prässiä, myös kanavan kasvattamista.

– Meillä on tavoitteena saada miljoona tilaajaa täyteen. Silloin YouTube lähettää tällaisen kultaisen play-nappulan, jonka olemme suunnitelleet puristavamme kasaan, kun se saapuu. Hopeisen he lähettävät ilmeisesti jo tuolla sadallatuhannella tilaajalla, mutta sillä kestää kuulemma aika kauan tulla. Puristelemme niitä sitten, kun ne tulevat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja