Oletko jo kuullut, että Suomea ei ole olemassa? Suosittu brittikoomikko kummastelee netissä kiertävää salaliittoteoriaa: "Minä olen ollut siellä ja tavannut joulupukinkin"

1:19
Onko sinulle syötetty salaliittoteorioita?

Suosittu brittikoomikko Stephen Fry ihmettelee tuoreessa tiviitissään netissä sitkeästi kiertävää salaliittoteoriaa, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa.

– Voi hyvä luoja, onko todellakin olemassa salaliittoteoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa, Stephen Fry päivittelee Twitterissä.

Fry huomauttaa tviitissään käyneensä Suomessa ja huomanneensa matkallaan omin silmin, että maa todellakin on olemassa.

– Tapasin matkalla joulupukin ja kaikkea. Ehkä teidän on tosin syytä epäillä myös minua, koska olen virkakoneistoa kumartava kulttuurimarxisti-salaliittolisko, Fry vitsailee.

"Disinformaatiota on kaikkialla"

Fryn tviitti johtaa Abbie Richards -nimisen yhdysvaltalaiskoomikon ja somehahmon ”salaliittoteoriakaavioon”. Richard pyrkii saamaan ihmiset tunnistamaan netissä liikkuvia valeuutisia.

– Disinformaatiota on kaikkialla. Meidän on opetettava ihmisiä havaitsemaan se ennen kuin on liian myöhäistä, Richards tviittaa.

Jäljet johtavat Neuvostoliittoon?

Mistä salaliittoteorian siitä, että Suomi olisi vain keksitty juttu, on sitten alun perin saanut alkunsa? Aihe on herättänyt enemmän tai vähemmän innokasta keskustelua jo ainakin vuodesta 2015.

Muun muassa Culture Trip -sivuston mukaan Suomea koskeva valeuutinen on peräisin Japanista ja jo aikaa sitten hajonneesta Neuvostoliitosta. 

Maiden kerrotaan solmineen 1900-luvulla sopimuksen, jonka mukaan japanilaiset saavat kalastaa mielin määrin muun muassa Itämerellä – jossa on Suomen tilalla oikeasti vain vettä – kunhan antavat osan saaliistaan Neuvostoliitolle.

Salaliittoteorian mukaan kansa nimeltä suomalaiset on olemassa, mutta heidän kerrotaan vain kuvittelevan asuvansa Suomessa. Todellisuudessa suomalaiset asuvat Itä-Ruotsissa, Länsi-Venäjällä ja Pohjois-Virossa. Helsingin kerrotaan sijaitsevan Itä-Ruotsissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja