Perussuomalaisten ryhmästä erotettu Ano Turtiainen ja puolueen kansanedustajat sanaharkassa koronaviruksen vakavuudesta: "Aika titityy on sellainen kansanedustaja"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä viime kesänä erotettu kansanedustaja Ano Turtiainen kävi Twitterissä kipakkaa keskustelua puolueen kansanedustajien kanssa. 

Oman eduskuntaryhmänsä nykyään muodostava Turtiainen on edelleen perussuomalaisten jäsen, mutta some-viestinnän perusteella välit puoluetovereihin vaikuttavat tulehtuneilta.

Kolmen kansanedustajan Twitter-sanailu alkoi, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä jakoi Ylen uutisen Liettuan huonosta koronatilanteesta. Liettuassa virus on levinnyt viime viikkoinan nopeimmalla tahdilla Euroopassa ja yhteiskunnassa on päällä laaja sulkutila.

– Terveisiä koronan flunssaksi väittäjille, Mäkelä kirjoitti uutisen saatteeksi viitaten viruksen vakavuuden vähättelijöihin.

Ano Turtiainen kommentoi Mäkelän tviittiä kyseenalaistaen uutisen luotettavuuden. Perussuomalaiset ovat usein kritisoineet Yleä ja Turtiainen ihmetteli, miksi Mäkelä käyttää sitä lähteenään. Mäkelä piti tietoja Liettuan tilanteesta kuitenkin luotettavina, koska ne ovat tarkistettavissa myös muualta.

Pian keskusteluketjuun liittyi myös niin ikään perussuomalainen kansanedustaja Veikko Vallin.

– Aika titityy ovat päästään, jotka edelleen luulevat koronaa tavalliseksi flunssaksi, Vallin kommentoi.

Koronan vakavuutta useasti kyseenalaistanut Turtiainen vastasi tähän ilmeisesti viitaten joko Mäkelän, Vallinin tai molempien some-käyttäytymiseen.

– Aika titityy on sellainen kansanedustaja, joka on sosiaalisessa mediassa estänyt satoja, jopa tuhansia kansalaisia, Ano Turtiainen tviittasi.

Salaliittoteorioita somessa

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valittu ensimmäisen kauden kansanedustaja Turtiainen on julkisesti kyseenalaistanut koronaviruksen vakavuutta ja maskien käyttöä sekä jakanut suoranaisia salaliittoteorioita virukseen liittyen.

Turtiainen on myös ilmoittanut, ettei aio ottaa koronarokotetta.

– Koronan varjolla kupataan julkista rahaa ennätysmääriä. Korona on lääketeollisuuden kultasuoni, Turtiainen muun muassa tviittaa.

Puoluetoveri Mäkelä taas on kommentoinut, että koronatilanne ratkeaa vain rokottamalla, ”jota jotkut foliohatut vastustavat”. Foliohatuilla viitataan salaliittoteorioiden kannattajiin.

Turtiainen taas on jakanut salaliittoteorioita somessa. Tällä viikolla hän muun muassa jakoi henkilökohtaisella Facebook-tilillään kuvan, jossa väitetään, että Englannin kuningasperhe, Vatikaani ja kaksi rikasta sukua (Rockefellerit ja Rotschildit) muodostavat yhdessä "maailman superrikkaiden varjohallituksen”.

Turtiaisen jakamassa kuvassa väitetään, että heitä tukevat tietyt ”miljardööriopetuslapset”, kuten Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, Amazonin omistaja Jeff Bezos ja juutalainen suursijoittaja George Soros.

Kuvassa esitetään, että näiden ”kansan vihollisten” tavoitteena on syntyvyyden säännösteleminen, globaalin digitaalisen yhteisvaluutan luominen ja maailmanhallituksen perustaminen.

Kuvan mukaan tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on muun muassa kehitetty keinotekoisesti pandemia, talousromahdus ja Black Lives Matter -levottomuuksia.

– Tämä kuva kertoo paljon maailman tilasta, Turtiainen kommentoi saatetekstissään. Mitään todisteita tai lähteitä hän ei ole väitteille esittänyt.

Turtiaisen jakamassa kuvassa väitetään myös, että rokotteen mukana ihmisiin pistetään mikrosiru. Tämä on yleinen väite salaliittoteoreetikoiden keskuudessa. Monet muutkin Turtiaisen jakamat väitteet täsmäävät tunnettuihin salaliittoteorioihin, kuten Yhdysvalloista lähtöisin olevaan Qanoniin.

Omassa tänään julkaistussa kirjoituksessaan Turtiainen väittää, että "vihollinen" on saanut koronapandemian aikaan ja haluaa orjuuttaa ihmiset.

– Vihollisemme on maailman eliitti, joka omistaa maailman pankit ja median. Rahan ja median voimalla se pitää valtioiden johdot pihdeissään, hän julistaa Facebookissa.

Voisi nyt hakea takaisin eduskuntaryhmään

Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kesäkuussa, kun hän julkaisi kuollutta yhdysvaltalaismiestä George Floydia halventuneen tviitin, joka tulkittiin myös rasistiseksi. Floydin kuolema pidätystilanteessa nostatti ympäri maailmaa rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavia Black Lives Matter -mielenosoituksia.

Helsingin poliisi sai tviitistä useita tutkintapyyntöjä, mutta päätti, ettei se aloita asiasta esitutkintaa. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kuitenkin aloitti tutkinnan, koska tulkitsi, että asiassa voi olla kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Eduskuntaryhmästä erottamisesta huolimatta Turtiainen on yhä puolueen jäsen ja Juvan perussuomalaisten puheenjohtaja. Erottamispäätöksen tehdessään eduskuntaryhmä totesi, että hän voi hakea sen jäseneksi vuodenvaihteen jälkeen. Turtiainen ei toistaiseksi ole ilmoittanut, mitä hän aikoo asian suhteen tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja