Mainos

Oletko huulirasva-addikti?

Huulirasva aina taskussa, toinen käsilaukussa ja kolmas auton hanskalokerossa. Kotona vielä varmuuden vuoksi pari odottamassa. Tunnistatko itsesi? Huulivoideriippuvainen tuntee huultensa kuivuvan jatkuvasti ja kaipaavan uutta voidetta vähän väliä. Useimmiten tunne on kuitenkin vain harhaa ja koko kierre itse aiheutettu.

Huulirasva-addiktiota esiintyy tyypillisimmin koululaisilla ja nuorilla. Silti yhtä hyvin aikuinenkin saattaa joutua kierteeseen ja päätyy varustamaan niin kotinsa, autonsa kuin työpaikkansakin useammilla purkeilla ja puikoilla, jotta helpottavaa voidetta olisi aina tarvittaessa saatavilla.

Parhaimmillaan huulivoidetta voi kulua tuubi tai kaksi viikossa. Riippuvuus saa välillä surkuhupaisiakin piirteitä, kun kaupungilla on kaarrettava välittömästi lähimpään kauppaan tai pikavauhtia kotiin unohtunutta rasvaa hakemaan.

Terveet huulet eivät kaipaa rasvaa

Toki auringon tai kylmän rohduttamat huulet tarvitsevat kosteutta ja niitä kannattaa hoitaa hyvin. Myös ennaltaehkäisy pakkasessa tai paahtavassa auringossa on järkevää. Olennaista onkin ymmärtää tarpeellisuuden rajat ja lopettaa rasvaaminen silloin, kun siihen ei ole todellista tarvetta.

Terveet huulet eivät normaalioloissa kaipaa ylimääräistä rasvaa. Niiden liian tiheä rasvaaminen johtaa kostean tuntuman muuttumiseen oletustilaksi, jolloin rasvaamattomat huulet alkavat tuntua karheilta ja tartut automaattisesti purkkiin, vaikka oikeastaan voide ei olisi lainkaan tarpeen.

Huulirasvakierteen tyypillinen syntymekanismi on voiteeseen tottuneiden huulien jatkuva lipominen. Kieli eksyy refleksinomaisesti kostuttamaan huulia aina, kun niillä ei juuri ole voidetta. Suusta tuleva kosteus helpottaa kuivuuden tunnetta hetkeksi, mutta oikeastaan sylki vain pahentaa tilannetta. Syljen vesi kuivattaa huulia, ja tuloksena on uusi rohtuminen.

KUVA: [IMG_2460]

Harmiton addiktio

Huulirasvariippuvuus on luonteeltaan harmiton vaiva, josta on yleensä helppo päästä eroon. Kyseessä onkin tässä mielessä enemmän tapa tai tottumus kuin ongelmaksi tai sairaudeksi laskettava riippuvuus.

Varsinaiseksi addiktioksi huulten rasvaaminen on luokiteltavissa, jos se alkaa häiritä muuta elämää. Esimerkiksi jos huulirasvan noutaminen johtaa töistä myöhästymisiin tai ajattelet unohtunutta tuubia koko elokuvaillan ajan ja leffan juoni jää sivuseikaksi, on syytä harkita asiaan puuttumista. Onko olosi epävarma ja tuskainen, jos et koko ajan tiedä, että huulirasva on lähellä?

Ei fyysisiä haittoja

Huulirasvan runsaastakaan käytöstä ei yleensä ole suoria fyysisiä haittoja. Huulirasvan nielemiseltä on kuitenkin vaikea välttyä, ja elimistöön voi kulkeutua vuosien mittaan kilokaupalla voidetta – tietenkin sitä enemmän, mitä useammin huulia rasvaa. Huulivoiteen nieleminen ei ole erityisen terveellistä, mutta myrkkyjä voiteissa ei ole. Vatsaan päätyvät erityisen helposti erilaiset makuhuulirasvat.

Eniten huulirasva-addiktiosta kärsii oma kukkaro. Merkkitietoisilla tuubi viikossa -tahti vie vuodessa helposti satoja euroja.

Joidenkin huulirasvavalmistajien huhutaan lisäävän tuotteisiinsa addiktoivia aineita. Yhtä sitkeästi kuin huhu kiertää, kieltävät valmistajat missään tapauksessa syyllistyvänsä moiseen.

Peili kertoo tarpeen

Jos oma tuntuma ei enää kerro, rasvaatko huulia aiheellisesti vai oletko päätynyt turhaan huulirasvakierteeseen, katso peiliin. Halkeilevatko huulet, ovatko ne todella kuivat?

Huulirasva-addiktiosta eroon haluava pääsee parhaiten tuloksiin hitaasti etenemällä. Rasvan käyttöä on järkevintä vähentää pikkuhiljaa käyttöväliä tietoisesti pidentäen. Siten huulet tottuvat uuteen tuntumaan rauhallisesti eikä lipomisreaktio pääse kuivattamaan niitä uudelleen. Vähentämisvaiheessa kannattaa siirtyä käyttämään apteekin huulirasvoja. Etenkin makuhuulirasvat on syytä unohtaa, niiden nopea katoaminen vatsaan saa aikaan vain tiheämmän rasvaamistarpeen.

Voiteen korvaaminen huulipunalla on hyvä kikka rasvauksen vähentämiseksi. Punakin suojaa huulia, ja monella huulipunalla on kosteuttavia ominaisuuksia, mutta huulipuna vartin välein lisättynä on tuhruista ja näyttää ikävältä. Harva haluaa sivellä sitä huuliinsa samaa tahtia kuin väritöntä voidetta. Mutta huulipuna käsilaukussa antaa tunteen, että todellisen hädän tullessa apu on lähellä ja käytön vähentäminen helpottuu.

Huulirasvariippuvaisilla on oma nettisivusto osoitteessa www.huulirasvariippuvuus.com. Sivuilta löytyy myös vertaistukea ja vieroitusvinkkejä tarjoava keskustelufoorumi.

Teksti: Riikka Krenn

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.