Oletko huomannut? Leijonien penkillä häärii ”korvanappimies” – tästä on kyse sen taakse verhoutuvassa toiminnassa

Sihvonen ja Monsterimonni perkasivat Leijonien Itävalta-ottelun:"Suomi harjoitteli puolivälierää varten" 12:26
Video: Petteri Sihvonen ja Monsterimonni perkasivat Leijonien Itävalta-ottelun: "Suomi harjoitteli puolivälierää varten"

Kun Leijonat pelaa MM-ottelua, sen otteita seuraa parhaimmillaan jopa yli kaksi miljoonaa suomalaista. Itse peleissä Leijonilla on silmiä vaihtopenkin lisäksi myös Nokia Arenan ylälehtereillä. Tieto liikkuu yhden linkin eli korvanapin kautta. Sitä hallussaan pitää Leijonien apuvalmentaja Mikko Manner, joka on tittelinsä mukaisesti todellinen apumies – niin pelaajille kuin valmentajille.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonien vaihtopenkillä kamerat hakeutuivat herkästi Jukka Jaloseen, Suomen joukkueen päävalmentajaan. Hänen rinnallaan häärii joukko SM-liigasta ja kansainvälisistä ympyröistä tuttuja koutseja.

Ari-Pekka Selin hoitaa puolustajien peluutusta. Kari Lehtonen, lempinimeltään johtaja, häärii maalivahtiosastolla. Päävalmentaja Jalonen peluuttaa hyökkäysketjuja, kun taas Mikko Manner vastaa muun muassa erikoistilannepelaamisesta.

Seuratasolla SHL-joukkue Brynäsiä valmentavan Mannerin toimenkuvaan kuuluu myös olla niin sanottu linkki yläkerran ja alakerran välillä.

Mannerin korvassa on turvamiehiltä tuttu nappi, jonka kautta Leijonien muu valmennus saa häneen yhteyden.

– Toisessa päässä ovat Jukka Varmanen (videoanalyytikko) ja Janne Hietaniemi (videovalmentaja). Ensimmäinen juttu on se, että jos tulee jotain haastamiseen liittyviä juttuja, niin olemme silloin hereillä. Monesti menee niin, että Varmanen saattaa sanoa jotain viidellä viittä vastaan pelaamisesta, esimerkiksi jostain, mitä olemme tarkkailleet ennen peliä. Joskus Jukka (Jalonen) saattaa kysyä multa, että ”Mikko, mitä siinä tapahtui?” Sitten käsken heitä kelaamaan, että katsokaa sieltä. Tai ylivoimasta saattaa tulla joku huomio, Manner avaa linkkiliikennettä MTV Urheilulle.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Varmanen ja Hietaniemi seuraavat peliä yläperspektiivistä. He näkevät ison kuvan paremmin kuin vaihtopenkillä, kaukalon lähellä olevat valmentajat.

– Linkkiliikenteessä ei ole mitään maata mullistavaa. Tärkein juttu on se, että jos tulee joku epäselvä maali, että oltaisiin sitten sen suhteen hereillä, ettei mikään mene ohi, Manner jatkaa.

Mannerin päätehtävänä on tarkkailla peliä ja olla apuna muille.

– Peleissä seuraan sitä, että miltä meidän tilannepelaamisemme näyttää. Meillä on aika selkeät sapluunat sen suhteen, että mitä me yritämme tehdä. Seuraamme sitä, että saammeko peliin jatkumoita ja tapahtuuko siellä jotain, mitä emme ehkä osanneet odottaa. Aloituksia seurataan ja käymme ylivoimaa läpi niiden kanssa, jotka sitä pelaavat.

– Valmentaja on aina tukija. Ennen peliä voidmme tehdä jotain suunnitelmia, mutta pelaajat ovat ne, jotka niitä tilanteita ratkovat kaukalossa. Erätauolla on sitä, että Varmanen tuo mulle jotain juttuja ja katson niitä sitten läppäriltä. Tai joku pelaaja voi pyytää, että katsotaan edellinen ylivoima. Sitten käymme sen yhdessä läpi. Sieltä voi tulla esimerkiksi sitä, että ”blokkaa sä toi” tai ”tule tuossa esiin ja katsotaan, jos siitä tulisi maalipaikka”. Yritämme pienillä yksityiskohdilla varmistaa sitä, että olisimme ylivoimapelissä tehokkaita. Viidellä viittä vastaan yritämme muiden valmentajien kanssa pysyä pelissä kiinni. Jos on vaikeuksia, niin voimme miettiä jotain pikkuasioita, että voitaisiinko tätä ja tuota muuttaa pelissä. Tavoitteena on se, että pystyisimme kääntämään momentumia meidän eduksemme, Manner avaa ja summaa tehtävänkuvansa:

– Se on paljon pelaajien tukemista, kun puhutaan apuvalmentajan roolista. Tsemppaamista, kun tulee vaikeuksia, ja ainahan niitä tulee. Sitä tuskastumista yrittää sitten verbaalisesti helpottaa. Sitten taas jos peli on vähän huoletonta tai yritämme vetää liian riskillä, niin silloin sitä yrittää muistuttaa niistä voittavista asioista.

Leijonien turnaus jatkuu tiistaina, kun alkulohkon päätösottelussa vastaan asettuu Kari Jalosen luotsaama Tshekki.

Lue myös:

    Uusimmat