Nuorista Leijonista nostettiin esille Suomi-kiekon tuttu ongelmakohta – mitä asialle voi tehdä?

Maalinteon tehokkuus. Fraasi, joka oli yhdessä välissä varsin isostikin esillä suomalaisessa jääkiekkoilussa. Sebastian Ahon, Patrik Laineen ja muiden poikkeusyksilöiden myötä termi jäi pimentoon. Nyt se nousi taas esille – Nuorten Leijonien sisältä. Mitä asialle voi tehdä lyhyessä MM-turnauksessa?

Suomen alle 20-vuotiaiden MM-joukkueen päävalmentaja Antti Pennanen puhui maalinteon tehokkuudesta sunnuntain Sveitsi-ottelun jälkeen.

Suomi loi kyseisessä kamppailussa valtavan määrän tekopaikkoja. Maaleja syntyi neljä – mikä oli jopa pieni määrä isoa kuvaa tarkistellessa.

– Tehokkuus on ollut yksi iso teema. Ja jotta pääsemme jatkuvasti tekopaikoille, meidän pitää hyökätä yhdessä ja järkevästi, Nuorten Leijonien valmentaja Ville Mäntymaa sanoo MTV Urheilulle.

Maalinteon tehokkuus on iso termi ja osa-alue. Mitä sille voi tehdä nopeatempoisessa turnauksessa?

– Kaikki lähtee siitä, että pelaamme yhteistyöjääkiekkoa. Siinä miesten pitää olla sellaisilla paikoilla, mihin me ne haluammekin saada. Samalla meidän pitää pelata samaa peliä. Totta kai meidän pitää tarjota pelaajille mahdollisuuksia toteuttaa itseään, ja antaa rohkeutta ja uskallusta onnistua. Esimerkiksi päätypelaamisessa meillä pitää näkyä vielä enemmän se, että olemme Pohjois-Amerikan pienessä kaukalossa. Meidän pitää saada peliä sinne maalin eteen, Mäntymaa vastaa.

Puolustajien kanssa paiskiessa

35-vuotias Mäntymaa on yksi lukuisista ex-kiekkoilijoista, jotka häärivät Nuorten Leijonien penkin takana. Mäntymaa tahkosi omalla pelaajaurallaan 339 liigaottelua, voittaen SM-kultaa kahteen eri otteeseen. Seuroina toimivat Tappara, JYP ja Kärpät. 

Nuorten Leijonien peleissä Suomen penkkivalmennuksesta vastaavat Antti Pennasen lisäksi Mäntymaa, Antti Miettinen ja Tuomo Ruutu. Heidän lisäkseen valmennustiimiin kuuluvat Miika Elomo, maalivahtivalmentaja Juha Lehtola ja videovalmentaja Mikael Tolkki.

– Itse peluutan puolustajia, Miettinen hyökkääjiä ja Ruutu on pelien aikana yhteydessä yläkertaan, missä tehdään videoita ja tarjotaan dataa. Erikoistilanteet ovat Miettisen ja Ruudun vastuulla. Pennasella taas on kokonaisuus ja johtaminen näpeissään, Mäntymaa avaa Suomen valmennuksen roolijakoa.

Mäntymaa luotsaa puolustajien ryhmää, johon kuuluvat muun muassa NHL:ssäkin piipahtanut Ville Heinola sekä Suomen sisäistä pistepörssiä johtava Topi Niemelä (1+3=4).

– Olen hyvin tyytyväinen siihen, miten meidän puolustajamme ovat pelanneet. He ovat olleet hyvin oppimishalukkaita ja heitä on ollut helppo valmentaa. Olemme saaneet puolustajien kiekolliseen pelaamiseen selkeyttä. Totta kai pystymme tekemään asioita paremmin, mutta esimerkiksi puolustuspelissä on näkynyt selkeää halua puolustaa, Mäntymaa sanoo.

Tämänkertaiset nuorten MM-kisat pelataan Kanadan Edmontonissa, mikä tarkoittaa sitä, että käytössä on NHL:stä tuttu pieni kaukalo.

Jos mietitään puolustajien pelaamista, mikä korostuu, kun mennään kohti isoja pelejä?

– Valmius nopeaan hyökkäyspelaamiseen niin, että mennään terävästi kiekoille ja pelataan lähekkäin, jotta pystymme auttamaan toisiamme jaa että pääsemme paineen alta pois. Ensimmäisten syöttöjen pitää lähteä niin, että ne päätyvät hyökkääjien lapaan, jotta pääsemme kiinni hyökkäyspelaamiseen. Ja sitten se, että saamme viivasta kiekkoa maalille. Puolustussuuntaan pitää olla valppaana, jos tulee menetyksiä. Pyrimme pelaamaan tiivisti, mikä taas auttaa oman pään puolustuspeliä. Pyritään siihen, että saisimme riistoja ja sitä kautta käännettyä peliä, Mäntymaa käy läpi.

Nuorten Leijonien seuraava MM-ottelu on ohjelmassa tänään keskiviikkona. Slovakia-kamppailu alkaa Suomen aikaan kello 21.

Lue myös:

    Uusimmat