Oletko hukassa tyylisi kanssa? Pukeutumisneuvonnasta voi olla apua!

Onko vaatekaappisi täynnä vaatteita, mutta et silti löydä mitään päällepantavaa? Tuntuuko oma tyyli olevan ihan hukassa? Ratkaisu saattaa olla tapaaminen pukeutumisneuvojan kanssa.

Kymmenen vuotta vaatetusalan kokemusta esimiehen tehtävissä kerryttänyt Kikka Seppä päätti vaatetusalan erikoisammattitutkinnon jälkeen opettajan kannustuksella perustaa oman Dress You Up -yrityksen. Vaatetusalan artesaanilla, yo-merkonomilla ja koulutetulla pukeutumisneuvojalla alkoi olla kokemusta alalta niin paljon, että oman yrityksen perustaminen tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Muualla Euroopassa henkilökohtainen pukeutumisneuvonta on jo arkea, mutta Suomessa vielä melko uutta. Mitä pukeutumisneuvonnasta voi saada?

Pukeutuminen voi olla taloudellista ja helppoa

Pukeutumisneuvojan ja asiakkaan tapaamisen tavoitteena on rakentaa asiakkaalle omantyylistä pukeutumista. Tavoitteena on saada asiakas tunnistamaan, mitkä värit ja mallit hänelle sopivat – mitä kannattaa korostaa ja mistä jättää huomio vähemmälle. Mitään ei kuitenkaan Sepän mukaan tarvitse peittää. Tarkoitus on myös löytää 2–3 asiakkaalle hyvin sopivaa vaatemallistoa, joihin hän voi mahdollisesti luottaa jatkossakin.

– Asiakkaan omaa persoonaa ei saa muuttaa. Nostetaan vain esille sitä omaa juttua yhteistyössä asiakkaan kanssa. Tapaamista lähdetään rakentamaan asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Työ on hyvin personal training -tyyppistä, Seppä sanoo.

Ennen tapaamista Seppä selvittää asiakkaan tiedot ja tarpeet puhelimitse tai sähköpostitse. Ikä, vaatekoko, mistä mallistoista tai liikkeistä vaatteita on aiemmin hankittu, harrastukset, elämäntilanne ja toisinaan myös musiikkimaku merkitsevät. Ollaanko etsimässä asua valmistujaisjuhlaan, työhaastatteluun vai apua vaatekaapin päivitykseen?

– Haarukoin mahdollisimman paljon asioita, mitkä inspiroivat omaan pukeutumiseen ja lähden sitä kautta hakemaan asiakkaalle sopivia mallistoja. Tarkoitus on saada vaatekaapin perusta kuntoon. Niin arkeen, työhön kuin juhlaan pystyy pukeutumaan pienellä määrällä vaatteita, joita pystyy muuntamaan ja asustamaan erilaisiksi. Näin pukeutumisesta tulee taloudellista ja helppoa, Seppä kertoo.

Asiakkaat ovat tavallisesti 35–55-vuotiaita, mutta Sepän pakeille on hakeutunut myös tästä nuorempia ja vanhempia. Palvelu ei ole vain naisten etuoikeus; asiakkaina on ollut myös miehiä, jotka ovat olleet hukassa vaatevalintojensa kanssa.

Pukeutumisneuvojalle hakeudutaan monista eri syistä. Joko juhlakutsun pukukoodi hämmentää ja sopiva vaate puuttuu, tai on äitiysloman aikana tipahtanut muodin kartalta. Neljänkympin kieppeillä vartalo alkaa muuttua ja se saattaa aiheuttaa ongelmia pukeutumisessa.

– Usein tyyliä halutaan tietyssä iässä päivittää senhetkiseen ikään ja elämäntilanteeseen, kun vanha pukeutuminen ei ole enää ajan tasalla, Seppä sanoo.

Pukeutumisneuvojalta saa apua myös vaatekaapin selkeyttämisessä. Silloin katsotaan, mikä vaate ei ole toiminut ja miksi, ja mitä puolestaan kannattaa säilyttää. Vaatekaappia päivittäessä siitä saattaa paljastua oikea aarreaitta.

– Silloin ei välttämättä tarvitse tehdä mitään lisäostoksia, vaan omista vaatteista löytyy kokonaisuus, mitä pystyy yhdistämään keskenään.

Kokeilua ja oman itsensä löytämistä

Tapaamisella Seppä katsoo asiakkaan ja . Eri vuodenaikatyypeille sopivat eri värit; esimerkiksi keväälle kirkkaat ja vaaleat sävyt, kun taas talvelle sinipohjaiset ja voimakkaat värit.

– Vartalomallilla ja vuodenaikavärillä pystyy karsimaan paljon turhaa pois ja katsomaan omaa pukeutumista paremmin.

Pukeutumisneuvojan on tunnistettava kaikki tärkeimmät vaatemallistot ja tiedettävä niiden sisältö, joka päivittyy koko ajan. Silloin on helppo tietää nopeasti, mistä lähteä hakemaan asiakkaan kanssa hänelle sopivaa vaatetta. Vaatteiden teknisten tietojen hallinta on tärkeää. Lahkeen ja hihan pituus sekä vaatteen istuvuus on oltava oikea. Vaatteen materiaali ja laatu pistetään merkille.

Vaikka pukukopissa sattuisi katastrofivalintoja, se ei haittaa – päinvastoin. Silloin oikea suunta Sepän mukaan selkiytyy.

– Oman itsensä löytäminen on minulle hirvittävän tärkeä asia, että itseilmaisun saa mahdollisimman vahvaksi pukeutumisen kautta. Saamani palaute on hurjan positiivista; koko elämä on muuttunut tai että tapaaminen on helpottanut valtavasti elämää. Monet asiakkaat ovat kertoneet saaneensa reilusti lisää rohkeutta ja itsetuntonsa kasvaneen. Nämä ovat todella tärkeitä juttuja, Seppä kiteyttää.

Lue myös:


Teksti: Anni Uittamo/AVA

Kuvat: Shutterstock, kuvien henkilöt eivät liity juttuun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja