"Olen ysillä, eikä mulle ole opetettu mitään politiikasta"

Joukko nuoria tapasi tänään Säätytalolla Helsingissä kuusi eri maiden ministeriä, jotka osallistuvat huomenna pidettävään OECD:n hallintaministerikokoukseen. 

Nuorten osallituminen tai osallistumattomuus on niin poliitikkojen kuin tutkijoiden huolenaihe. Nuorten äänestysprosentti on selvästi alhaisempi kuin vanhemmilla ikäryhmillä. 

OECD:n Youth Forum-hankkeessa keskityttiin muiden muassa siihen, miten nuorten ääni poliittisessa päätöksenteossa vahvistuisi. Hankkeessa kerättiin vuoden aikana materiaalia kymmenestä eri maasta. Nuoret vastasivat kirjallisesti, videoin ja piirroksin laajoihin kysymyksiä liittyen koulutukseen ja poliittisen vaikuttamiseen.

Aineiston perusteella nuoret kaipaavat lisätietoa vaikuttamismahdollisuuksista. Myös monimuotoisemmille vaikuttamistavoille on kysyntää. Tämä tukee viime vuoden Nuorisobarometrin tuloksia, joiden mukaan välinpitämättömyys äänestämistä kohtaan on noussut, mutta vaikuttaminen määritellään nuorten keskuudessa laajemmin ja yksilöllisemmin. 

Hanke päätettiin tänään säätytalolla Youth Dialogue-tapahtumaan. Säätytalolle kokoontui nuorten delegaatiot Suomesta, Kanadasta, Tšekeistä, Saksasta, Tunisiasta, Irlannista ja Turkista. Delegaatiot tapasivat kuusi eri maiden hallintaministeriä, mukaan lukien Suomen kunta- ja uudistusministerin Anu Vehviläisen (kesk.)

Mikä ratkaisuksi?

Nuoret kokevat hankkeen mukaan vaikuttamisen valtakunnalliseen päätöksentekoon ja globaaleiden ongelmien ratkaisuun haasteellisena. Mikä ratkaisuksi?

Kuopiolaiset 15-vuotiaat Janne Jääskeläinen ja Jimi Asikainen painottavat, että koululla on tärkeä rooli siinä, että nuoret kiinnostuisivat politiikasta.

– Koulun kautta se pitäisi varmaan tulla. Itse olen ysillä, eikä mulle vielä tähän mennessä mitään opetettu politiikasta. Yhteiskuntaoppi ei ole vielä alkanut, vaan olen oppinut lähinnä median kautta, Jääskeläinen sanoo.

Tunisialinen Anis Otham sanoo, että hallinnon avoimuudella ja oikeanlaisen tiedon levittämisellä on suuri rooli. Hän kertoo, että Tunisiassa alkoi vallankumous vuosein 2010 ja 2011 vaiheessa juuri siitä syystä, ettei nuoria kuunneltu.

Saksan delegaatioon kuuluva 18-vuotias Robert Scheffler oli kriittinen OECD:n hankkeen suhteen.

– Mukavaa olla täällä ja esittää ajatuksiamme, mutta en usko, että tällä on todellisia vaikutuksia. Se jää nähtäväksi, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat