"Olen pöyristynyt rokotuspanttauksesta" – Pari miljoonaa koronarokotetta uhkaa vanheta samalla, kun potilaiden määrä kasvaa

Koronapotilaiden määrä on nousussa, neljänsiä koronarokotteita toivotaan nykyistä nuoremmille 2:14
HUSin Lasse Lehtosen mukaan että neljäs koronarokotus vähentää kuoleman riskiä 80 prosentilla kolmosrokotukseen verrattuna. Katso uutisjuttu.

Koronatartuntojen suuren määrän vuoksi sairaalahoidossa oli viime viikolla lähes 500 ihmistä. Suurin osa potilaista on yli 70-vuotiaita, joilla ei ole rokotteita tai rokotesuoja on vajaa. MTV Uutisten haastattelemat asiantuntijat vaativat nyt neljänsien rokotusten laajentamista nuorempiin ikäryhmiin, erityisesti, koska iso määrä koronarokotuksia on vanhenemassa.

MTV Uutiset kertoi tiistaina, että sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut lähes 500 ihmiseen ja myös positiivisten testitulosten määrä kaikista testatuista on selvässä kasvussa.

Yhtenä syynä pidetään rokotekattavuuden hiipumista ja neljänsien rokotteiden laahaamista. 

"THL on ottanut rokotteen suojelun linjan"

Neljänteen koronarokotukseen ovat Suomessa oikeutettuja tällä hetkellä yli 70-vuotiaat, joiden terveys ja toimintakyky on heikentynyt. Yli 70-vuotiaista vain pienellä ryhmällä on neljäs tehosterokotus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijat ovat perustelleet rokotusten antamista vain ikäihmisille sillä, että vielä ei tiedetä, mitä jatkuva rokottaminen aiheuttaa immuniteetille.

Toisena perusteluna on käytetty sitä, että syksyllä olisi saatavilla nykyistä tehokkaampia rokotteita mahdollista uutta varianttia vastaan.

Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoo olevansa hyvin huolissaan tilanteesta. 

– Me terveydenhuollossa pyrimme suojelemaan elämää ja estämään kuolemia. Nyt jostain syystä THL on ottanut rokotteen suojelun linjan. Minun on vaikea tätä ymmärtää, Lehtonen sanoo.

Myös infektioylilääkäri Markku Broas Länsi-Pohjan keskussairaalasta toivoo neljänsien rokotteiden ikärajan alentamista. Pohjois-Suomessa koronatartuntojen kasvu on ollut voimakasta.

– Tässä on kaksi tekijää, joista toinen on omikron BA5-variantin yleistyminen, koska se on hyvin leviävää. Toinen on se, että valtaosalla väestössä rokotukset eivät enää anna suojaa, koska kolmannesta rokotteesta on niin pitkä aika.

Suomessa Euroopan korkein suhteellinen koronakuolleisuus

HUSin Lehtonen lisää, että Suomessa kuolleisuus on käytännössä korkeampi kuin muissa Euroopan maissa.

– Euroopan tartuntatautiviraston mukaan korkeassa kuolleisuudessa rokotusta tulisi tehostaa, mutta meillä toimitaan päinvastoin. En ymmärrä tällaista linjaa.

– Minun mielestäni odotetaan ehdottomasti liian kauan, kun meillä kuolee joka päivä kymmenen ihmistä koronaan. Tällä hetkellä kieltäydytään antamasta sellaista toimenpidettä, joka vähentäisi selkeästi näiden ihmisten kuolemia, diagnostiikkajohtaja jyrähtää.

Pari miljoonaa rokoteannosta uhkaa vanheta

HUSin Lehtonen muistuttaa, että pari miljoonaa koronarokotetta uhkaa lisäksi vanheta alkusyksystä.

– Vanhentumassa on esimerkiksi Novavaxin rokotetta, joka antaa varsin hyvän suojan uusiakin variantteja vastaan.

HUSin rokotuspisteissä on hiljaista, sillä rokotettavien ryhmä, yli 70-vuotiaat, on pieni.

– Rokotusten antaminen vie vähemmän työvoimaa kuin koronapotilaiden hoitaminen sairaalassa. Olisi tosi tärkeää, että potilaiden määrä sairaaloissa pystyttäisiin pitämään hallinnassa. Henkilöstöpula on vuodeosastoilla ja jatkohoitoosastoilla, Lehtonen muistuttaa.

– Olen pöyristynyt rokotuspanttauksesta, hän jatkaa.

Myös infektioylilääkäri Broas Länsi-Pohjan keskussairaalasta toivoo rokotusten ikärajan tarkistamista. 

– Toivoisin, että rokoterajaa laskettaisiin reilusti 64–60-vuoteen ja niin, että siellä ei olisi rajoituksia sairauksien osalta.

Kukaan THL:n asiantuntijoista ei halunnut tiistaina kommentoida korona- eikä rokotustilannetta MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat