Oktoberfestien kunniaksi: 10 hyvää syytä juoda olutta

Maailman suurimmat olutfestivaalit Oktoberfestit starttasivat viikonloppuna Saksan Munchenissa. Makuja-osio listasi festivaalien kunniaksi 10 hyvää syytä juoda olutta

Olut on mainettaan parempi juomavalinta. Mallasjuomaa ei toki kannata kitata tuoppikaupalla, mutta kohtuudella nautittuna tämä suomalaisten suosikkijuoma voi kuitenkin olla jopa terveydelle hyödyksi.

1. Olut voi auttaa jopa laihtumaan

Espanjalaislääkärien vuonna 2011 julkaiseman tutkimuksen mukaan olutta kannattaa juoda jopa päivittäin. Yksi tuoppi päivässä saattaa auttaa laihduttamisessa, vähentää korkeaa verenpainetta ja diabetesta, väittävät espanjalaistutkijat. Samalla täytyy kuitenkin muistaa noudattaa terveellistä ruokavaliota, jota oluen terveysvaikutuksista olisi hyötyä.

2. Olut on täynnä vitamiineja

Oluessa on foolihappoja, vitamiineja ja kalsiumia, jotka tutkimuksen mukaan antavat suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

3. Oluessa on kuituja

Oluesta saa vatsan toimintaa avittavia kuituja! Ravinnon sisältämän kuidun tiedetään alentavan veren kolesterolin määrää ja edistävän ruoansulastuskanvan hyvinvointia. Litra olutta sisältää 10 – 20 % päivittäisestä kuitutarpeesta

4. Olut voittaa viinin

Olut sisältää myös proteiineja ja vitamiineja enemmän kuin viini. Oluen vitamiinit ovat peräisin maltaasta, hiivasta ja jonkin verran myös muista mikrobeista. Kummassakin juomatyypissä on antioksidatiivisesti vaikuttavia fenoleja, viinissä jonkin verran enemmän.

5. Oluesta saa mineraaleja

Olut on myös hyvä mineraalien lähde. Useimmat maltaan mineraalit ovat hyvin vesiliukoisia ja siirtyvät olueen. Poikkeuksena on kalsium, joka muodostaa heikkoliukoisia suoloja ja saostuu prosessin aikana. Oluen kaliumpitoisuus on korkea ja natriumpitoisuus matala. Oluen kalium/natrium -suhde on edullinen verenpaineen kannalta ja alentaa näin halvausriskiä. Matala kalsiumpitoisuus ja korkea magnesiumpitoisuus taas suojelee munuaiskivien muodostumiselta.

6. Tutkijat: Baarissa vierailu kannattaa

Keväällä 2011 julkaistun International Scientific Forumin teettämän alkoholitutkimuksen mukaan pubissa vierailu viidesti viikossa onkin itse asiassa hyväksi maksalle. Pubissa ei kuitenkaan saisi ratketa ryyppäämään, vaan olutannokset tulisi jättää korkeintaan kahteen tuoppiin. Tutkimuksen mukaan maksan hyvinvoinnin salaisuus on nautiskella alkoholia säännöllisesti, mutta pienissä määrin. Tutkimuksen mukaan tämä on itse asiassa maksalle terveellisempää kuin satunnainen ryypiskely tai absolutismi.

7. Ulkomailla on turvallisempaa juoda olutta kuin vettä

Ulkomailla matkustaessa on amerikkalaisen Beer Academyn mukaan usein turvallisempaa juoda olutta kuin vettä. Olut on epäsuotuisa ympäristö bakteereille, kun taas veden mukana voi levitä monenlaisia sairauksia.

8. Oluessa on vähemmän kaloreita kuin maidossa

Oluessa on vähemmän kaloreita, kuin esimerkiksi normaalissa maidossa tai appelsiinimehussa. Olut ei siis välttämättä olekaan laihduttajan pahin vihollinen kohtuudella nautittuna.

9. Olut on oiva ruokajuoma

Olut on oiva ruokajuoma ja sitä voi yhdistellä eri ruokien kanssa viinin lailla. Perinteisen pizzan lisäksi esimerkiksi tumma olut sopii mainiosti pataruokiin ja oluesta voi loihtia jopa jälkiruokiakin!

– Olut on osa isompaa ruoanlaittotrendiä. Se on noussut samalla, kun kotimaisuus, lähiruoka ja käsityöläisyys ovat nousseet keittiöihin. Oluthan on meille suomalaisille enemmän lähiruokaa kuin esimerkiksi viini, kommentoi Nautintona Olut -ohjelman juontaja Teresa Välimäki.

10. Olut yhdistää suomalaisia.

Olut on mahtava seurajuoma ja maistuukin kaiken lisäksi hyvältä!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat