Maailman suurimmat olutfestivaalit Oktoberfestit starttasivat viikonloppuna Saksan Munchenissa. Makuja-osio listasi festivaalien kunniaksi 10 hyvää syytä juoda olutta
Olut on mainettaan parempi juomavalinta. Mallasjuomaa ei toki kannata kitata tuoppikaupalla, mutta kohtuudella nautittuna tämä suomalaisten suosikkijuoma voi kuitenkin olla jopa terveydelle hyödyksi.
1. Olut voi auttaa jopa laihtumaan
Espanjalaislääkärien vuonna 2011 julkaiseman tutkimuksen mukaan olutta kannattaa juoda jopa päivittäin. Yksi tuoppi päivässä saattaa auttaa laihduttamisessa, vähentää korkeaa verenpainetta ja diabetesta, väittävät espanjalaistutkijat. Samalla täytyy kuitenkin muistaa noudattaa terveellistä ruokavaliota, jota oluen terveysvaikutuksista olisi hyötyä.
2. Olut on täynnä vitamiineja
Oluessa on foolihappoja, vitamiineja ja kalsiumia, jotka tutkimuksen mukaan antavat suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan.
3. Oluessa on kuituja
Oluesta saa vatsan toimintaa avittavia kuituja! Ravinnon sisältämän kuidun tiedetään alentavan veren kolesterolin määrää ja edistävän ruoansulastuskanvan hyvinvointia. Litra olutta sisältää 10 – 20 % päivittäisestä kuitutarpeesta
4. Olut voittaa viinin
Olut sisältää myös proteiineja ja vitamiineja enemmän kuin viini. Oluen vitamiinit ovat peräisin maltaasta, hiivasta ja jonkin verran myös muista mikrobeista. Kummassakin juomatyypissä on antioksidatiivisesti vaikuttavia fenoleja, viinissä jonkin verran enemmän.
5. Oluesta saa mineraaleja
Olut on myös hyvä mineraalien lähde. Useimmat maltaan mineraalit ovat hyvin vesiliukoisia ja siirtyvät olueen. Poikkeuksena on kalsium, joka muodostaa heikkoliukoisia suoloja ja saostuu prosessin aikana. Oluen kaliumpitoisuus on korkea ja natriumpitoisuus matala. Oluen kalium/natrium -suhde on edullinen verenpaineen kannalta ja alentaa näin halvausriskiä. Matala kalsiumpitoisuus ja korkea magnesiumpitoisuus taas suojelee munuaiskivien muodostumiselta.

