Oikotiellä kaupataan pommitettua kiovalaista kaksiota ja kabulilaista omakotitaloa 28 miljoonalla eurolla – tästä on kyse

Asunnon myynti-ilmoituksessa kaupataan pommitettua kiovalaista kaksiota ja kabulilaista omakotitaloa 28 miljoonalla eurolla – tältä asunnot näyttävät 0:45
Tältä näyttävät tuhottujen asuntojen "myynti-ilmoitukset" – katso video!

Asuntoilmoitussivusto Oikotie.fi:hin ilmestyi viime viikolla kaksi erikoista myynti-ilmoitusta. Toinen asunnoista sijaitsee Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja toinen Afganistanissa Kabulissa.

Kummankin asunnon hinnaksi on ilmoitettu hurjat 28 miljoonaa euroa. Hinta ei kuitenkaan ole tuulesta temmattu.

– Voimme kuitenkin yrittää: maailman sodankäynti maksaa minuutissa 28 miljoonaa euroa, kuten tämä kuvitteellinen asuntokin. Sillä rahalla saisi noin 700 rauhanneuvottelukierrosta. Tämä ilmoitus on muistutus sodan inhimillisestä hinnasta ja siitä, että jokainen konflikti on ihmisen luoma ja siten ihmisen päätettävissä, sanoo CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas tiedotteessa.

Ilmoitusten takana on CMI Martti Ahtisaari Peace Foundation, ja ne ovat osa Avaimet rauhaan -näyttelykiertuetta. Katso yllä olevalta videolta miltä ”myytävät” asunnon Kiovassa ja Kabulissa näyttävät.

Miltä tuntuu menettää koti sodan vuoksi? CMI:n uusi näyttely esittelee tarinoita menetetystä Karjalasta tämän päivän Kiovaan 7:32
Miltä tuntuu menettää koti sodan vuoksi? CMI:n uusi näyttely esittelee tarinoita menetetystä Karjalasta tämän päivän Kiovaan

"Aiemmin varsin toimiva ja kaunis kaksio Kiovassa"

Myynti-ilmoituksien tekstit kertovat kuvien kera karua kieltä Kiovan ja Kabulin arjesta.

– Alue oli vielä vuosi sitten vilkas ja hyvien kulkuyhteyksien varrella. Nyt naapurusto on hiljentynyt, ajoittaisia pommituksia lukuun ottamatta, kuvaillaan kiovalaisen kaksion myyntiilmoituksessa.

Lisäksi asunnon mainitaan olevan sähkötön ja mittavan remontin tarpeessa.

Kabulissa sijaitsevaa taloa kuvaillaan puolestaan seuraavasti:

– Tilava omakotitalo konfliktin keskellä Kabulissa. Jatkuvasti uudistuva alue aivan vuorien kupeessa. Räjähdyksistä koituu ajoittaista häiriötä. Aiemmin kaksikerroksiseen asuntoon tulvii luonnonvaloa avonaisesta seinästä ja katossa olevasta aukosta.

Avaimet rauhaan -näyttelykiertueella on esillä 10 kotiavainta ja 10 ihmistä, joita yhdistää oman kotimaan konflikti ja se, että he ovat joutuneet jättämään kotinsa. Kiovan ja Kabulin lisäksi näyttelyssä on esillä tarinoita muun muassa Palestiinasta ja Suomen luovutetusta Karjalasta.

Avaimet symboloivat siis niitä jätettyjä koteja, joiden avaimia ei sen jälkeen ole tarvittu. Kertomuksissa pohditaan myös sitä, mitkä asiat voisivat olla heidän kotimaansa avaimet rauhaan.

Yksi näyttelyn tarina koskee entistä Suomen presidenttiä, CMI:n perustanutta Martti Ahtisaarta, joka joutui pakenemaan Viipurista 2-vuotiaana Neuvostoliiton hyökkäyksen vuoksi.

Näyttely kiertää Espoossa, Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat