Oikeusoppinut kritisoi koronapassia: "Rokottamattomat katsottiin spitaalisiksi"

Nämä ongelmat oikeusoppinut löytää mahdollisesta rokotepassista 2:10
Nämä ongelmat oikeusoppinut löytää mahdollisesta rokotepassista.

Suomessa koronapassi ei ehtinyt pitkään olla käytössä, kun se jo hyllytettiin omikronmuunnoksen aiheuttamien tartuntamäärien yhteydessä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut, että koronapassi aiotaan palauttaa käyttöön päivitystyön jälkeen. THL:n johtaja Mika Salminen puolestaan kyseenalaisti MTV:n haastattelussa koko koronapassin pohjan.

Itä-Suomen julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen kiinnostui koronapassista viime kesänä, kun sitä alettiin Suomeen aktiivisemmin suunnitella.

– Surukseni huomasin, että oli oikeastaan unohdettu selkeä yhdenvertaisuusasetelma. Niiden henkilöiden asemaa, jotka olivat halunneet tehdä päätökset olla ottamatta rokotetta, ei juurikaan käsitelty, Muukkonen sanoo.

Rokotepassia perusteltiin yhteiskunnan auki pitämisellä ja rokottamattomien suojelemisella, jotta he eivät kuormittaisi terveydenhuoltoa.

– Tosiasiassa tilanne muodostui sellaiseksi, että meidän (passin saaneiden) oikeuksia ei rajoitettu mitenkään, mutta rokottamattomat katsottiin eräällä tavalla spitaalisiksi. Heillä ei enää ollutkaan samoja perusoikeuksia kuin meillä muilla, Muukkonen arvioi.

– Suojeltiinko tällä oikeasti rokottamattomia, niin tuskinpa. Järjestelmä ei ollut kiinnostunut siitä, olimmeko me (rokotetut) terveitä vai sairaita teatteriin tai ravintolaan mennessämme. Sen sijaan oltiin hirveän kiinnostuneita siitä, olivatko terveet rokottamattomat varmasti terveitä, Muukkonen jatkaa.

Entäs rokotepassi?

Nyt on puhuttu rokotepassista, joka siis käytännössä korvaisi tauolle määrätyn koronapassin. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa puoltaa rokotepassin käyttöä.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Muukkosen mukaan rokotepassin myötä ongelmat eivät aikanaan vähenisi.

– Siinä on useita ongelmia. Jos se on pelkästään rokotepassi, niin entä koronan sairastaneet? Pitäisikö heidän käydä hakemassa rokote varmuuden vuoksi, vaikka ei olisi mitään lääketieteellistä perustetta? Kuulostaa kovin omituiselta, Muukkonen pohtii.

Koronarokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista. Muukkonen kysyykin, miksi vapaaehtoiseen toimeen eli rokotteen ottamiseen sidotaan perusoikeuksia.

– Jos perusoikeuksia aletaan säätämään vapaaehtoisen rokotteen taakse, niin siinä ollaan kovin syvällä. Ruvetaanko pohtimaan seuraavaksi, että vasenkätisillä on oikeus johonkin tai tietyn värisillä. Se on kaikki syrjintää ja sitä pitäisi noin lähtökohtaisesti aina vastustaa, Muukkonen sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat