Pääministeri Marin MTV Uutisille: Keinot korona-aallon hillitsemiseksi on käytetty – "Koronastrategian painopistettä on siirrettävä"

2:02
Pääministeri Sanna Marinin mukaan keinot tämänhetkisen epidemian hillitsemiseksi on käytetty – näin hän kuvailee tilannetta Seitsemän uutisille.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan nykyisen epidemia-aallon hillitseminen ei ole enää mahdollista nykyisin keinoin.

Ensi viikolla päivitettävän koronastrategian painopistettä on siirrettävä, Marin sanoo MTV Uutisten haastattelussa. Pääministerin mukaan koronapassi aiotaan palauttaa käyttöön päivitystyön jälkeen.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan työkalut kulovalkean tavoin leviävän omikronvariantin hillitsemiseksi ovat nykylainsäädännön puitteissa käytetty.

– Ravintolakokonaisuutta valmistellaan ja olemme jo nyt niissä maksimeissa, jotka nykylainsäädäntö mahdollistaa. Meillä alkaa olla koko paletti aika lailla käytössä. Meillä ei ole ihan hirveästi keinoja tätä epidemiaa hillitä, Marin sanoo MTV Uutisten haastattelussa Kesärannassa.

Mitä seuraavaksi?

Suomen koronastrategia on nojannut vahvasti testaukseen, jäljitykseen ja karanteeneihin.

Tartunnanjäljityksen ja testauspaikkojen ruuhkauduttua monet kunnat ovat itsenäisesti päättäneet luopua tartunnanjäljityksestä ja virallisista karanteeneista.

– Ymmärrän hyvin kuntien ratkaisuja. Nyt on ensisijaista turvata terveydenhuollon kantokyky, Marin sanoo.

Terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseen tähtää myös valmiuslain terveydenhuoltoa koskevien pykälien käyttöönotto, jota valmistellaan kaiken varalta.

Marin toivoo, ettei valmiuslakiin tarvitse turvautua ja sanoo, että toimiin ryhdytään vain, jos se on aivan välttämätöntä.

– Itse näkisin, että valmiuslain puolelta saatettaisiin tarvita keinoa hoitotakuuajoista luopumiseen ja hoidon priorisoimiseen, Marin arvioi mahdollista käyttöönottoa.

Ensisijainen tavoite on nyt hidastaa viruksen leviämistä, jotta kolmas rokotekierros etenee, Marin sanoo. Jos vakavia sairastapauksia voidaan vähentää, kevenee myös terveydenhuoltoon kohdistuva paine. Tähtäimessä on yhteiskunnan avaaminen, mutta sen aikatauluun pääministeri ei ota kantaa.

Koronastrategian päivityksessä keskusteluun noussee myös koronapassin asema jatkossa. Tällä hetkellä koronapassin käyttö on katkolla.

Pääministerin mukaan koronapassi on tarkoitus palauttaa käyttöön, ja siihen liittyvät lakimuutokset ovat valmistelussa. Marinin mukaan passista tulisi tehdä itsenäinen väline niin, ettei sitä pelkästään käytettäisi rajoitusten kiertämiseen. Myös kolmannet rokotukset ja koronatestien rooli vaikuttavat passiin.

– On arvioitava sitä, voiko passin käytön kiertää testauksen kautta. Tällöin ihmiset, jotka eivät ole saaneet rokotusta voivat altistua taudille, Marin sanoo.

6:34
Katso pääministeri Sanna Marinin pidempi haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja