Oikeusministerin puuttuminen henkirikostuomioihin saa paheksuntaa

Korkeimman oikeuden presidentti kritisoi oikeusministerin kannanottoja KKO:n henkirikostuomiosta. Keskustelu korkeimman oikeuden linjasta alkoi, kun Eveliina Lappalaisen surmaajan tuomio aleni KKO:ssa.

Korkeimman oikeuden presidentti Leif Sevón paheksuu oikeusministeri Johannes Koskisen puuttumista henkirikosten tuomioihin. Sevón viittaa Suomenmaassa Koskisen kannanottoihin, joilla tämä on halunnut KKO:n jatkossa tarkistavan päätöstensä linjauksia henkirikostuomioissa.

Sevónin mielestä Koskisen lausunnot vain vahvistavat kansalaisten uskomusta siihen, että korkeat virkamiehet ja poliitikot ohjaavat tuomioistuimia ratkaisuissaan.

- Ei kai oikeusministeri voi tosissaan uskoa, että hänen puheenvuoronsa johtaisi mihinkään tulokseen. Ehkä hänen pohdintojaan on ohjannut vain poliittinen tarkoituksenmukaisuus, Sevón sanoo.

Sevón sanoo, että Koskisen lausunnot ovat ristiriidassa myös länsieurooppalaisen vallanjakoperiaatteen kanssa. Suomen perustuslain mukaan tuomioistuimet ovat riippumattomia hallitusvallasta. Hän kuitenkin mainitsee, että tuomioistuimet ovat aina valmiit kuuntelemaan kritiikkiä ja miettimään, antaako kritiikki aihetta tarkistuksiin.

Keskustelu henkirikosten tuomioista alkoi, kun KKO lievensi kahdessa henkirikoksessa alempien oikeusistuimien antamat murhatuomiot tappotuomioiksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat