Mainos

Oikeusministeri: Pikavippien korko jopa 900 prosenttia

Pikavipit ovat oikeusministerin mukaan aiheuttaneet vahinkoa useille suomalaisille. Tällä hetkellä tyypillisen pikavipin todellinen vuosikorko on lähes 900 prosenttia.

Nyt oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että pikavipeistä voisi periä korkoa ja muita kuluja korkeintaan 50 prosenttia luoton määrästä.

– Meidän on tehtävä asialle jotakin, tarvitaan tiukennuksia lainsäädäntöön, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Pikavippien korkokattoa on kritisoitu: palvelunharjoittajien mielestä se tarkoittaa alalle samaa kuin täyskielto. Henriksson tyrmää tämän ajatuksen.

– Tämä on yksi tie eteenpäin. Eihän tämä tarkoita, että vipit täysin kiellettäisiin. Tärkeintä olisi, että vipit olisivat kohtuuhintaisia.

Oikeusministerin mukaan laissa oli aikoinaan porsaanreikä, kun jopa 900 prosentin vuotuista korkoa perivä pikavippibisnes pääsi syntymään.

– Kukaan ei aikoinaan voinut kuvitellakaan, minkälaisesta bisneksestä oli kyse, ja miten se kehittyisi. Nyt yhä useampi suomalainen on joutunut ulosoton piiriin ja ottanut montakin pikaluottoa peräkkäin. He joutuvat sellaiseen velkakierteeseen, josta on vaikea päästä ulos.

Ministeriön työryhmä ehdottaa korko- ja kulukattoa alle tuhannen euron suuruisille lainoille.

Viime vuonna keskiarvoltaan parin sadan euron arvoisia pikavippejä nostettiin yli 240 miljoonan euron edestä.

(5.4.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.