Tutkimus: Pikavippien etsintä lähes paniikinomaista

Pikavippejä otetaan edelleen kiihtyvällä vauhdilla. Lainojen saannin helppous synnyttää vippikierteitä.

MTV3 Uutiset kertoi viime viikolla, että oikeusministeriön työryhmä esittää alle tuhannen euron pikavipeille korkokattoa, joka pienentäisi merkittävästi alan yritysten tuottoja.

Työryhmä luovuttaa esityksensä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r) tänään.

Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa on analysoitu vippikierteen luonnetta lainanottajan näkökulmasta. Analyysi perustuu internetissä käytyihin velka-aiheisiin kansalaiskeskusteluihin.

Vaikka analyysistä ei voi sanoa tarkasti, missä määrin vippikierteitä esiintyy, aineistosta välittyy vahva mielikuva siitä, että kyseessä ei ole pienimuotoinen ongelma.

Pikavippikierteessä vippejä otetaan useasta paikasta siten, että uudella lainalla maksetaan vanha tai vipin takaisinmaksu horjuttaa taloutta niin, että henkilö ”joutuu” ottamaan pian uuden lainan.

Erääntyneitä tai pian erääntyviä lainoja voi olla samanaikaisesti toistakymmentä.

– Ajatus siitä, että vipin tarkoituksena on olla yksittäinen, ehkä harvakseltaan otettu laina välttämättömään menoon, ei ole yleisesti kestävä taustaoletus, vaan monella kyse on kutakuinkin jatkuvasta, pitkittyvästä ja monitahoisesta velkasuhteesta, analyysissä kerrotaan.

Lainansaannin helppous synnyttää vippikierteen

Yksi syy vippikierteen syntymiseen on lainansaannin helppous. Tarinoiden mukaan kierteen taustalla on tyypillisesti tulojen vähäisyyttä tai epäsäännöllisyyttä ja turhaksi koettua kuluttamista.

Usein ilmeneviä yksittäisiä tekijöitä ovat alkoholin käyttö, pelaaminen sekä holtittomuus, joskus toki myös välttämättömäksi koettu erityismeno. Vippien mainostaminen ja yhä isompien summien tarjonta kännykkään ovat myös mahdollisia ”sortumisen” paikkoja. Kierrettä ylläpitää lisäksi pelko luottotietojen menetyksestä.

Analyysistä erottuu kaksi ryhmää: nuoret aikuiset, joilla vipit ovat pääasiallinen velkamuoto ja ne, jotka ottavat pikavippejä muiden lainojen ”päälle”.

Vippikierretarinoissa kuvataan runsaasti häpeää, itsesyytöksiä ja ahdistusta, mikä ilmenee esimerkiksi ongelman salailuna läheisiltä, unettomuutena, voimattomuutena ja jopa itsetuhoisina ajatuksina.

Maksusuunnitelmissa pysyminen koetaan usein toivottomaksi, jos erääntyneitä tai erääntymässä olevia vippejä on paljon samanaikaisesti. Jotkut pääsevät ”kuiville” elämällä äärimmäisen säästäväisesti ylimenokauden ajan tai keskeyttämällä opinnot ja menemällä töihin.

Osa keskusteluaineistoa ilmentää tilannetta, jossa vippejä yritetään saada lähes paniikinomaisesti. Pienlainayrityksiä vertaillaan, ja keskustelijat etsivät paikkaa, josta lainan voisi vielä saada, vaikka maksukyky on jo ilmeisen heikko. Osa toteaa suoraan luottotietojen menneen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat