Mainos

Oikeuskanslerinviraston Kimmo Hakosesta tiedusteluvalvontavaltuutettu – työ alkaa vappuna

Apulaisoikeuskanslerin sijainen ja Oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakonen on nimitetty tiedusteluvalvontavaltuutetuksi. Virka on uusi, ja valtuutettu valvoo tiedustelutoiminnan lainmukaisuutta ja perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista tiedustelutoiminnassa.

Eduskunta hyväksyi siviili- ja sotilastiedustelua koskevat lait maaliskuussa. Lakien voimaantulo edellyttää, että laillisuusvalvonta on kunnossa eli että tiedusteluvalvontavaltuutettu on aloittanut tehtävänsä.

Hakonen aloittaa viisivuotisen toimikautensa vappuna.

Valvontavaltuutetun nimityksen jälkeen tiedustelulait etenevät presidentin vahvistettaviksi. Ministeriöistä kerrottiin aiemmin tänään STT:lle, että lait on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian, mahdollisesti jo kesän alussa.

Perustuslakivaliokunta kannatti Hakosta

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ero uhkasi mutkistaa tiedustelulakien kannalta tärkeää nimitystä, mutta oikeuskansleri katsoi maaliskuussa, että toimitusministeristö voi nimittää tiedusteluvalvontavaltuutetun.

Toimitusministeristö teki nimityspäätöksen tämänpäiväisessä istunnossaan. Se noudatti eduskunnan perustuslakivaliokunnan antamaa lausumaa, sillä valiokunta kannatti Hakosta tehtävään.

Ennen Oikeuskanslerinvirastoa Hakonen on toiminut urallaan muun muassa sisäministeriön poliisiosastolla lainsäädäntöneuvoksena ja poliisijohtajana sekä ministeriön oikeusyksikön lainsäädäntöjohtajana. 

Juttua muokattu 17.4. 13.38. Tietoja päivitetty kauttaaltaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja