Oikeusasiamies: Finavian ja Rajavartiolaitoksen kieli- ja liputuskäytännöt eivät johda toimiin

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on vastannut Suomalaisuuden liiton kanteluun lentoasemien opaste- ja liputuskäytännöistä.

Liiton tekemän kantelun mukaan Finavian opasteissa englanninkielinen sana on ollut ylimpänä, selvästi isommalla kuin suomen- ja ruotsinkielinen sana. Lisäksi liitto oli kiinnittänyt huomiota Rajavartiolaitoksen kylttien ja asujen kielivalintoihin, joissa käytettiin vain englantia suomen ja ruotsin sijaan.

Oikeusasiamiehen päätöksessä todetaan, ettei lentoasemaliiketoiminta tai siihen liittyvä opastaminen ole julkisen hallintotehtävän eikä julkisen tehtävän hoitamista.

Oikeusasiamiehen mukaan kielilaki mahdollistaa viranomaisten ja muiden julkista hallintotehtävää hoitavien kohdalla kansalliskielten sivuuttamisen opasteissa vieraalla kielellä, kun se perustuu kansainväliseen käytäntöön. Oikeusasiamiehen arvion mukaan kansainvälisille lentoasemille asennettujen opasteiden kohdalla tällainen poikkeus voi tulla kyseeseen ja siksi ei ole aihetta jatkotoimenpiteisiin.

Rajavartijoiden asusteiden tekstien osalta oikeusasiamies totesi, ettei kielilaissa ole nimenomaisia säännöksiä virkamiesten virkapuvuissa olevien tekstien kielestä.

– Siksi asia ei tältä osin johtanut tässä yhteydessä enempään, päätöksessä sanotaan.

Päätöksessä huomautetaan lisäksi, ettei Finavian menettely liputuskäytännössä kuulu myöskään oikeusasiamiehen toimivaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja