Oikeus pohti: Onko pizzerian ruokaveitsi teräase?

Espoon käräjäoikeus joutui pahoinpitely-jutussa pohtimaan onko ruokailuveitsi vaarallinen teräase vai ei.

Kyse oli tapahtumasta, jossa nuorten jalkapallopelistä kimpaantunut vanhempi mies yritti lyödä ruokaveitsellä nuorempaa espoolaisen pizzerian edessä.

Teräaseen tulkinta on olennainen teon kannalta. Jos ruokailuveitsi katsottaisiin hengenvaaralliseksi välineeksi, niin kyse olisi törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Siitä langetetaan kovempia rangaistuksia kuin pahoinpitelyn yrityksestä.

Tapaus sattui viime vuoden syyskuun lopussa Espoon keskuksen Pizzataksi-pitserian ulkopuolella. 59-vuotias mies tuli pitseriasta veitsen kanssa ja huusi rumasti lähistöllä jalkapalloa pelaaville nuorille.

Pitserian edessä istui muutama nuori, joista yksi - noin parikymppinen mies - käski 59-vuotiasta olemaan huutamatta hänen pikkuveljelleen.

59-vuotias oli huitaissut tupakan nuoremman suusta ja sen jälkeen nuori mies kertoi huomanneensa ruokailuveitsen iskun. Veitsi osui kevyesti, koska kamppailulajeja harrastava mies sai kädestä kiinni. Nuorempi mies väänsi vanhemman maahan.

Oikeudessa 59-vuotias sanoi nuorison häiriköineen hänelle vuosia ja tälläkin kertaa ikkunaan oli koputeltu ja näytetty käsimerkkejä. Uhrin ja todistajan mukaan näin ei ollut käynyt.

59-vuotias taas kiisti lyöneensä veitsellä.

Oikeus uskoi nuoremman miehen ja todistajan kertomusta. Veitsellä lyönti oli tapahtunut, mutta seuraavaksi piti päättää oliko veitsi vaarallinen vai ei.

Teräase vai ei?

Oikeus joutui pohtimaan voiko ruokailuveitsen rinnastaa hengenvaaralliseksi teräaseeksi, jollaisia ovat esimerkiksi puukot, tikarit, stiletit ja pistimet.

Korkeimman oikeuden (KKO) vuoden 1999 ennakkopäätöksen mukaan pitkäteräinen veitsi on teräase ja hovioikeus on puolestaan 2003 päätöksessä katsonut kääntöveitsen teräaseeksi.

Teräaseisiin rinnastettavia hengenvaarallisia välineitä ovat myös esimerkiksi jousipatukka, nyrkkirauta sekä lyömäaseet, jotka on valmistettu ketjusta, metalliputkesta tai vaijerista. Vuonna 1993 KKO totesi ratanaulan hengenvaaralliseksi.

Sen sijaan hengenvaaralliseksi välineeksi ei ole katsottu KKO:n päätöksissä kumipamppua, vasaraa ja pesäpallomailaa.

Espoon käräjäoikeus totesi, että koska kuvassakin olevan ruokailuveitsen terä on pyöristetty ja tylpistetty, niin kyse ei ole teräaseesta. Hengenvaaralliselta välineeltä edellytetään terän terävyyttä.

59-vuotias tuomittiin jutussa pahoinpitelyn yrityksestä 30 päiväsakkoon. Hänen tuloillaan maksettavaa kertyi 210 euroa.

Asianomistajan ajama syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat