Yli 200 kokaiinikilon huumerikossyyte laimeni oikeudessa 37 kiloon – Huume-erän pääjärjestäjä edelleen tuntematon

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kolme miestä 6–7 vuoden vankeusrangaistuksiin noin 37 kokaiinikilon tuomisesta Suomeen kuluvan vuoden maaliskuussa. Miehistä kaksi on poliisin mukaan Tanskan kansalaisia ja yksi Ruotsin.

Syyttäjä oli alun perin arvioinut, että miehet olisivat tuoneet Vuosaaren satamaan saapuneessa merikontissa noin 204 kiloa kokaiinia. Helsingin käräjäoikeuden mukaan jäi kuitenkin näyttämättä, että huumetta olisi ollut enemmän kuin runsaat 37 kiloa, minkä viranomaiset takavarikoivat.

Kokonaisuudessa tuomittiin yhteensä viisi miestä. Kolme heistä kiisti syytteet. Kaksi muuta oli myöntänyt huumausainerikokset, mutta kiistänyt syyttäjän esittämän huumemäärän.

Kolmikko matkusti Suomeen samana päivänä erän kanssa

Tuomituista miehistä kolme matkusti käräjäoikeuden mukaan Suomeen Tanskasta ja Ruotsista maaliskuussa samana päivänä, kun Vuosaaren satamaan oli saapunut kontti, joka sisälsi kokaiinia. Poliisi on aiemmin kertonut, että kokaiini oli piilotettu punaviinipulloja sisältäneeseen kuljetukseen.

Käräjäoikeuden mukaan kolmikko ei ollut päävastuussa huume-erän kuljettamisesta ja järjestämisestä Suomeen.

–  Heidän hallustaan ei ole tehty käteistakavarikkoja eikä mikään muukaan asiassa esitetty todistelu viittaa siihen, että he olisivat myyneet huumausaineita, oikeus arvioi.

Miehet olivat käräjäoikeuden mukaan saaneet ohjeita huume-erästä Signal-sovelluksen välityksellä. Se, kuka tai ketkä antoivat ohjeita, jäi kuitenkin oikeudessa näyttämättä.

Käräjäoikeus arvioikin, että miesten oli tarkoitus luovuttaa aine eteenpäin myytäväksi.

Oikeuden mukaan 37 kokaiinikiloakin on suuri määrä

Juttua tutkinut keskusrikospoliisi tiedotti alun perin, että miehiä epäillään noin 200 kilon huume-erän toimittamisesta Suomeen. Näytöksi oli esitetty oikeudessa esimerkiksi viestejä, joissa oli kuvia samankaltaisista urheilulaukuista kuin ne, joihin pakattuina huumeita löytyi miesten hallusta.

Oikeus ei pitänyt kuitenkaan pelkkiä kuvia ja viestejä riittävänä todisteena siitä, että huumeita olisi tuotu Suomeen syytteessä esitetty määrä.

Erikoissyyttäjä Sirpa Väätäinen kertoi STT:lle ilmoittaneensa tyytymättömyyttä Helsingin käräjäoikeuden ratkaisuun.

Huumesyytteet kiistäneet Mouhamed Lasaad Turki, 37, ja Thomas Andersen, 42, tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Youssef Bounit, 34, sai teosta kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion. Michael Jacobus Petrus Maria Sijm, 52, puolestaan tuomittiin käräjäoikeudessa neljäksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen.

Lisäksi yksi mies sai avunannosta törkeään huumausainerikokseen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Lue myös:

    Uusimmat