Mainos

Ohjeet, jotka voivat pelastaa henkesi – miten toimit, jos olet tukehtua yksin ollessasi?

Ensiapukursseilla keskitytään yleensä toisten ihmisten auttamiseen. Mutta kysymys kuuluukin, osaisitko toimia, jos onnettomuus sattuisi omalle kohdallesi?

Useimmilla ihmisillä on edes jonkinlainen käsitys sitä, miten tukehtuvaa ihmistä tulee auttaa. Heimlichin-ote on tehokas keino toisten pelastamiseen, mutta harva meistä osaisi toimia silloin, jos tukehtuminen sattuisi yksinollessa omalle kohdalle.

Apua ei aina ole lähettyville, minkä vuoksi kannattaakin opetella yksinkertainen keino oman henkensä pelastamiseksi. 

Tässä on ohjeet siihen, miten voit pelastaa oman henkesi tukehtumistilanteessa. Ohjeet kannattaa ehdottomasti lukea, sillä ne voivat joskus pelastaa sinut.

Toimi näin:

1. Älä hätäile. Vaikka tämän neuvon noudattaminen tuntuisikin mahdottomalta, yritä pysyä niin rauhallisena kuin mahdollista. Rauhallisen toiminnan avulla säästät aikaa itse pelastustoimille.

2. Polvistu maahan kämmeniesi varaan.

3. Vedä kädet nopeasti pois altasi niin, että vartalosi iskeytyy maahan tai lattiaan. Rintaan kohdistuva kova isku pakottaa ilman pois keuhkoistasi, jolloin todennäköisesti myös tukehtumista aiheuttanut vierasesine poistuu hengitysteistäsi. 

Videolla monen kymmenen vuoden kokemuksen omaava palomies näyttää mallia, kuinka hätätilanteessa kannattaa toimia. 

Tukehtuminen ei katso aikaa tai paikkaa, joten myös pienten lasten elvytysohjeet kannattaa opetella mahdollisimman hyvin ulkoa.

Opettele videoilta:

1:29

0:30

Lähde: Brightside

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.