Mainos

Ohje turvapaikanhakijoille: Nyt kannattaa varoa lähestymästä suomalaisia tyttöjä

Noin 15 kilometrin päässä myrskyn silmään raiskaustapauksen vuoksi joutuneesta Kempeleestä sijaitsee Liminka ja turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö.

Limingan yksikön päällikkö Antti Kesälahti sanoo, että turvapaikanhakijat ovat huolissaan tapauksesta.

– Turvapaikanhakijat tiedostavat, että se aiheuttaa heille vahinkoa, sanoo Kesälahti.  

– Olemme sanoneet asukkaille, että nyt kannattaa ihan oman turvallisuuden vuoksi varoa lähestymästä suomalaisia tyttöjä. 

Poliisi ei ole vahvistanut tietoa, jonka mukaan 14-vuotiaan tytön raiskauksesta epäillään turvapaikanhakijaa. Poliisi tiedotti illalla, että uhri ja epäilty tunsivat toisensa ennalta ja toinen aiemmin kiinni otetuista miehistä on vapautettu. 

"Silmiin katsotaan ystävällisyydestä" 

Kesälahti kertoo, että Limingassa asuville turvapaikanhakijoille on puhuttu Suomen laista, tasa-arvosta ja tavoista: esimerkiksi, että Suomessa silmiin katsominen on vain merkki ystävällisyydestä, ei sen kummemmasta. 

Irakilainen turvapaikanhakija Omar Nizir on asunut Limingan hätämajoitusyksikössä kuukauden. 

– Tämä on mukava paikka, ja liminkalaiset ovat ystävällisiä meille. Kempeleen tapauksen takia meidän pitää tietenkin olla varovaisia. 

Nizir toivoo, että saisi vanhempansakin Suomeen turvaan, jos hänen turvapaikkapäätöksensä on myönteinen.

– Minun oli pakko lähteä, koska minut uhattiin tappaa.

Nizir kuluttaa aikansa urheilemalla ja opettelemalla suomea. Irakissa hän opiskeli rahoitusta ja kirjanpitoa.

Ei saa yleistää

– On väärin, jos nyt yleistetään, että kaikki turvapaikanhakijat ovat rikollisia. He ovat jo muutenkin tarkkailun alaisina, vaikka suurin osa ei tee rikoksia, sanovat Oulun lyseon abiturientit Pihla Salminen ja Meri Reunamäki.  

- Voimassa ovat samat ohjeet kuin aina ennenkin: myöhään illalla ei kannata liikkua yksin vaan mieluummin kaverin kanssa, ja varovainen pitää olla. 

Juttua korjattu ja muokattu 26.11. klo 12.05: Limingassa ei ole vastaanottokeskusta vaan hätämajoitusyksikkö, kuten alkuperäisessä jutussa sanottiin. Jutun haastattelua muokattu. Tappouhkaus oli tehty Irakissa eikä Kempeleellä kuten aiemmasta jutusta saattoi ymmärtää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.