Ohjaaja yritti tarkastaa karkuteillä olleen pojan, 15-vuotias potkaisi voimalla haaroväliin – hyökkäys ei ollut ensimmäinen, seurauksena kuukausien traumat

Nuorten väkivalta on entistä raaempaa – lapsiasiavaltuutettu kertoo, mistä ilmiö johtuu 17:19
Nuorten väkivalta on entistä raaempaa – lapsiasiavaltuutettu kertoo, mistä ilmiö johtuu

Teinipoika potkaisi miespuolista ohjaajaa jalkoväliin lastensuojelulaitoksessa. Ohjaaja joutui kahden viikon sairauslomalle.

Rikos tapahtui viime marraskuussa pääkaupunkiseudulla, kun ohjaaja yritti tehdä 15-vuotiaalle pojalle henkilötarkastusta sen jälkeen, kun poika oli palannut taloon luvattoman poissaolon jälkeen.

Ohjaaja yritti perääntyä tilanteesta, mutta vimmastunut poika seurasi ja potkaisi hän kerran haaroväliin.

Potku oli voimakas ja osui ohjaajaa erityisen kipuherkälle alueelle. Potku ei aiheuttanut fyysisiä vammoja, mutta siitä seurasi kipua muutaman päivän ajan ja henkistä kuormitusta.

Uhri kärsi väkivallan jälkeen paniikkikohtauksesta, itkuisuudesta, käsien tärinästä ja ahdistuksesta.  Hän näki myös unettomuutta ja painajaisia kuukausien ajan.

Uhri joutui oireilunsa takia siirtymään työskentelemään toiselle osastolle.

Väkivaltatilanteen taustalla oli jo aiempaa uhkailua, jota nuori oli kohdistanut ohjaajaan.

Lisäksi sama nuori oli käynyt ohjaajansa kimppuun kerran aikaisemminkin fyysisesti. Edellisellä kerralla nuoret olivat kuvanneet pahoinpitelystä videon, joka on mahdollisesti edelleen nähtävillä verkossa.

Uhri koki tämän hyvin ahdistavaksi.

Oireiluun vaikutti aiempi väkivalta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi pojan syylliseksi nuorena henkilönä tehtyyn pahoinpitelyyn.

– Kysymys on vasta 15-vuotiaasta nuoresta, jolla on olosuhteista päätellen ollut ilmeisiä haasteita elämässään, mitkä osaltaan ovat voineet vaikuttaa siihen, että hänen kykynsä kontrolloida käyttäytymistään on ollut heikompi, oikeus totesi tuomiossaan.

Oikeus totesi, että uhrin pitkittyneeseen oireiluun vaikuttivat mahdollisesti saman nuoren häneen kohdistama aikaisempi väkivalta ja sitä todistavan videon levittäminen.

OIkeus määräsi pojalle rangaistukseksi 30 päiväsakkoa, joista hänelle kertyy maksettavaa minimituloilla 180 euroa. Lisäksi poika joutuu maksamaan uhrilleen kipu- ja haittakorvauksia yhteensä 1 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat