Ohio äänestää aborttioikeuden lisäämisestä osavaltion perustuslakiin

Ohiossa Yhdysvalloissa äänestetään tiistaina paikallista aikaa siitä, lisätäänkö oikeus aborttiin osavaltion perustuslakiin. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa, ja sen arvioidaan ennakoivan myös tulevien presidentinvaalien tulosta osavaltiossa.

Kansanäänestys järjestetään vajaat puolitoista vuotta sen jälkeen, kun maan korkein oikeus kumosi aborttioikeuden liittovaltiotasolla. Sen jälkeen useassa osavaltiossa on hyväksytty lakeja, jotka kieltävät abortin käytännössä täysin.

Ohiossakin tuli hetkeksi voimaan laki, joka kielsi raskaudenkeskeytykset sen jälkeen, kun sikiön sydämenlyönnit pystyttiin havaitsemaan. Tämä tapahtui yleensä noin kuudennen raskausviikon jälkeen, jolloin valtaosa naisista ei vielä edes tiennyt olevansa raskaana.

Laki on kuitenkin tällä hetkellä hyllytetty juridisista syistä, ja Ohiossa voi saada abortin vielä noin 22. raskausviikolla. Ennen hyllytystä se nostatti maanlaajuista järkytystä, kun raiskatun kymmenvuotiaan tytön täytyi matkustaa naapuriosavaltio Indianaan saadakseen abortin.

Abortin lisäksi Ohiossa äänestetään kannabiksen laillistamisesta.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat