Oberstdorfin maineikas suomalaiskeidas on surullinen näky MM-kisoissa – nämä sinivalkoisten mäkilegendojen kuvat ja kiitokset ovat osa urheiluhistoriaa

1:11
Trettachstüble on ollut suomalaisten suosikkiravintola Oberstdorfissa – tämä suomalaisia mäkilegendoja vilisevä vieraskirja esillä Hiihtomuseossa Lahdessa.

Ravintolamajatalo Trettachstüble on pala suomalaista talviurheiluhistoriaa, mutta käynnissä olevat Oberstdorfin MM-hiihdot eivät ikävä kyllä tarjoa sen osalta uutta muisteltavaa.  

Oberstdorfin MM-hiihtojen poikkeuksellisuus näkyy vastustamattomasti, kun astelee saksalaiskylässä. Oluttavernat ovat surullisen hiljaisia ja wieninleikkeen nauttiminen ravintolapöydässä ei onnistu.  

Koronapandemia pitää otteessaan myös lukuisten suomalaistarinoiden lähdettä, ravintolamajatalo Trettachstüblea. Rakennuksen ulkopuolella on koronapandemiaan liittyviä ohjeistuksia, eikä nyt voi astella pöytään, jossa aikoinaan nökötti sinivalkoinen lippu suomalaisasiakkaita varten. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Se ei yllätä, että juuri kyseinen paikka on ollut vuosikymmeniä suomalaisurheilijoiden, -kisaturistien ja -toimittajien suosiossa Oberstdorfissa. Legendaarinen mäkikeskus siintää upeasti ravintolan taustalla, eikä matkaa stadionilta pöydän antimien ääreen ole kuin puolisen kilometriä.

Ja palvelukin on pelannut. "Oberin Kaijana" tunnettu, nyt jo edesmennyt Kaija Burkhardt, piti pöydän koreana suomalaisvieraille vuosikymmenten ajan. Suomesta Saksaan 60-luvulla muuttaneen Kaijan huolenpidosta saivat nauttia vuosien varrella mäkisuuruudet Veikko KankkosestaMatti Nykäseen ja aina lajin 2000-luvun suomalaistähtiin saakka.

Varsinkin Kaijan suhde Nykäseen oli hyvin läheinen.

– Vähän niinhän se oli, että Kaija hoiteli nuorelle pojalle kaikki asiat kuntoon, ompeli hyppypuvut ja muuta, että eikö silloin voi jo melkein äidiksi sanoa, Nykänen totesi hymyillen MTV Urheilulle Oberstdorfissa vuonna 2010.

Yksi Kaijan perinteistä oli myös vieraskirja, johon nälkäiset ja janoiset suomalaiset saivat kirjoittaa kiitoksensa.

Pääkuvan video: Yksi Trettachstüblen vieraskirjoista on nykyään Hiihtomuseossa Lahdessa. Se on hieno pala suomalaista talviurheiluhistoriaa, sillä kirjan sivuilla vilahtelee upeita kuvia ja kirjoituksia suomalaisilta mäkilegendoilta.

Kirjaan on rustannut terveisensä myös Keski-Euroopan mäkiviikolla yli vuosikymmenen kiertänyt MTV Urheilun toimittaja Jani Uotila.

– Oli aika kova juttu, saada se kirja eteeni, Uotila muistelee.

– Kaijalla oli mäkiviikolla tapana tuoda yhteen pöytään Suomen lippu, ja se pöytä oli varattu ainoastaan suomalaisvieraille. 

Oberstdorf on perinteikkään mäkiviikon ensimmäinen osakilpailu, mikä Uotilan mukaan näkyi aina kovana työkiireenä. Illalla piti kuitenkin järjestää aikaa wieninleikkeelle ranskanperunoiden kera.

Eikä Uotila ole unohtanut ravintolan pihasta avautuvaa näkymää.

– Siitä näki vielä mäen, loistamassa kirkkaana vieressä. Se oli sadunomainen fiilis. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Maanantai on MM-hiihdoissa välipäivä kilpailuista, joten visiitille Trettachstübleen olisi aikataulussa tilaa. Se saa kuitenkin odottaa parempia aikoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja