Mainos

Obama vastaanotti Nobelin rauhanpalkinnon - katso video ja kuvat

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on saanut Oslossa Nobelin rauhanpalkinnon. Hän sanoi ottavansa vastaan palkinnon syvästi kiitollisena ja nöyränä.

Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja puolusti palkinnon myöntämistä Obamalle todeten, että komitea tarttui tilaisuuteen tukea presidentin pyrkimyksiä jo nyt. Obaman palkitsemista on pidetty ristiriitaisena, koska hän on kahta sotaa käyvän maan asevoimien ylipäällikkö.

Obama sanoi aiemmin päivällä lyhyessä lehdistötapaamisessa, että moni muu olisi voinut ansaita arvostetun rauhanpalkinnon häntä paremmin. Palkintopuheessaan presidentti sanoi, että sotaa ei ole aina mahdollista välttää. Oikeutetulla sodallakin on kuitenkin aina raskas hinta, hän muistutti.

- Olen vastuussa siitä, että tuhansien amerikkalaisten työnä on sodankäynti. Jotkut heistä ovat kuolleet, ja monia kuolee vielä. Minä tiedän hyvin syvällisesti, mikä on sodan hinta, hän sanoi vastauspuheessaan.

Tavattuaan Norjan pääministerin Jens Stoltenbergin Obama kertoi myös, että Yhdysvallat aloittaa joukkojen vetämisen Afganistanista heinäkuussa 2011. Norja ilmoitti puolestaan lisäävänsä taloudellista tukea Afganistanille. Tuki menee ennen muuta poliisi- ja turvallisuusjoukkojen koulutukseen.

Kourallinen mielenosoittajia oli kerääntynyt Norjan hallituskanslian edustalle vastustamaan rauhanpalkinnon myöntämistä Obamalle.

Tiukat turvatoimet Oslossa

Nobel-palkinnon arvo on 1,4 miljoonaa dollaria. Valkoisen talon mukaan Obama antaa summan hyväntekeväisyyteen, mutta tarkkaa kohdetta ei ole vielä päätetty. Obama ei viivy Norjassa kauaa - hän ei muun muassa osallistu perinteiseen juhlakonserttiin tai lounaalle Norjan kuninkaan kanssa.

Eilen Norjan viranomaiset kiristivät turvatoimia Obaman saapumisen vuoksi. Oslossa on tällä hetkellä 2500 poliisia, ja lisäksi helikoptereita ja tarkka-ampujia.

Kaupunki on tosin valmistautunut juhlallisuuksiin jo pidemmän aikaa. Viime viikolla hitsattiin kiinni yli 400 viemäriaukkoa ja poliisi kertoi poistavansa kaikki roskikset, jotta niihin ei piilotettaisi pommeja.

Eilen aamulla poliisi vartioi Grand Hotelia, kun sen työntekijät asensivat ikkunoihin luodinkestävää lasia.

(MTV3 - STT - APTN - NTB - AFP)

Katso Aino Huilajan juttu

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.