Mainos

Obama saapui Lontooseen viimeistä kertaa presidenttinä – "Britannian kannattaa pysyä EU:ssa"

Lontooseen äskettäin saapuneen presidentin Barack Obaman mukaan Britannian pysyminen Euroopan unionissa on tärkeä intressi Yhdysvalloille.

Obama sanoo, ettei EU uhkaa Britannian asemaa, vaan tekee siitä vahvemman ja vahva Eurooppa vahvistaa myös Britannian johtajuutta.  

– Yhdysvallat näkee, kuinka vahva äänenne Euroopassa takaa sen, että Euroopalla on vankka asema maailmassa, Eurooppa pysyy avoimena ja ulospäin suuntautuneena sekä säilyttää läheiset välinsä Atlantin toisella puolella oleviin liittolaisiinsa, Obama kirjoitti Telegraph-lehdessä. 

– Tie, jonka nyt valitsette, vaikuttaa myös nykysukupolven yhdysvaltalaisiin.  
Obama on jo aiemmin toistanut moneen kertaan, että hän on tiukasti Britannian EU-eroa vastaan. Yhdysvalloista katsottuna Britannian pääministerin David Cameronin päätöstä järjestää kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä on pidetty uskaliaana ja jopa riskialttiina uhkapelinä, joka voi heikentää Britanniaa ja EU:ta pysyvästi. 

Obama vierailee Britanniassa luultavasti viimeistä kertaa virassa olevana presidenttinä. Presidentin Air Force One -lentokone laskeutui Stanstedin lentoasemalle eilen hieman ennen iltakymmentä. 

Vaimonsa Michelle Obaman kanssa matkustavan presidentin vierailu alkaa lounaalla kuningatar Elisabetin kanssa Windsorin linnassa. Kuningatar täytti eilen 90 vuotta.  
Sen jälkeen Obama suuntaa takaisin Lontooseen keskustelemaan Cameronin kanssa Britannian EU-jäsenyyden ratkaisevasta kansanäänestyksestä.

Cameron: Kuunnelkaa ystäviämme

Centre for European Reform -ajatushautomon Ian Bondin mukaan Obama ei ole koskaan ollut vannoutunut Euroopan kannattaja. Hän kuitenkin aina muistaa korostaa Yhdysvaltojen ja Britannian erityisen läheistä kumppanuutta, ja Yhdysvallat on voinut vaikuttaa laajemmin Euroopassa Britannian kautta.

– Hän vastustaa Britannian EU-eroa, koska se voisi luoda ongelmia Yhdysvalloille Euroopassa, Bond sanoo.  

Britannia äänestää EU-jäsenyydestään 23. kesäkuuta. Mielipidemittauksissa jäsenyyden kannattajat ja vastustajat ovat olleet jotakuinkin rinta rinnan, mutta moni ei ole vielä päättänyt mielipidettään. 

Monien Britannian EU-eron kannattajien mielestä Obaman pitäisi pysyä erossa kansanäänestykseen liittyvästä keskustelusta. Tätä on vaatinut esimerkiksi brittiläisen EU-vastaisen puolueen (UKIP) johtaja Nigel Farage.

Pääministeri Cameron oli toista mieltä.  

– Minulla on todella vaikeuksia löytää maailmasta yhtään ystävällismielisen valtion johtajaa, joka kannattaisi eroamme. Minun mielestäni ystäviemme kuunteleminen ei ole huono idea, Cameron sanoi värikkääseen tyyliinsä.  

0:57

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.