Obaman Brexit-vetoomus sai tylyn vastaanoton: "Amerikan brittivastaisin presidentti"

1:51

Kolmepäiväisellä valtiovierailullaan Iso-Britanniassa oleva Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vedonnut Britannian EU:ssa pysymisen puolesta. Varsinkin maan EU-vastainen väki on toivonut Obaman pysyttelevän Iso-Britannian sisäpolitiikan ulkopuolella.

Brexit – eli Iso-Britannian ero EU:sta – on nostettu tänään maailmanpolitiikan tapetille.

Presidentti Barack Obama on pitänyt EU:ta – ja etenkin Iso-Britannian EU-jäsenyyttä – ylistävän puheenvuoron valtiovierailullaan Iso-Britanniassa.

Obama sanoo, että EU on korostanut Iso-Britannian roolia maailmassa. Brittien EU-jäsenyys auttanut maailmaa tekemällä siitä vapaamman, rikkaamman sekä helpottanut esimerkiksi siirtolaisongelmien ja terrorismin ratkaisussa.

– Ystävänämme sanon, että EU tekee Britanniasta jälleen suuren, Obama kirjoittaa Daily Telegraphissa.

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU:n jäsenmaana pysymisestä 23. kesäkuuta.

Kylmää kyytiä

Obaman vetoomus on herättänyt paljon närää EU-vastaisissa kansalaisissa. Presidentin vetoomus on tulkittu Britannian sisäpolitiikkaan sotkeutumiseksi.

Esimerkiksi eräs EU-eron puolestapuhuja, Lontoon pormestari Boris Johnson ruotii kovasanaisesti, että osittain kenialaisella Yhdysvaltain presidentillä on perinnöllinen inho Iso-Britanniaa kohtaan.

Britannian Itsenäisyyspuolueen johdossa oleva Nigel Farage sanoo, että Obaman vetoomus oli epätervetullut sekaantuminen Britannian asioihin ja pitää Obamaa brittiläisvastaisimpana Amerikan presidenttinä. 

– Luojan kiitos, hän ei ole presidentti enää kauaa, Farage jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja