Obaman Brexit-vetoomus sai tylyn vastaanoton: "Amerikan brittivastaisin presidentti"

1:51

Kolmepäiväisellä valtiovierailullaan Iso-Britanniassa oleva Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vedonnut Britannian EU:ssa pysymisen puolesta. Varsinkin maan EU-vastainen väki on toivonut Obaman pysyttelevän Iso-Britannian sisäpolitiikan ulkopuolella.

Brexit – eli Iso-Britannian ero EU:sta – on nostettu tänään maailmanpolitiikan tapetille.

Presidentti Barack Obama on pitänyt EU:ta – ja etenkin Iso-Britannian EU-jäsenyyttä – ylistävän puheenvuoron valtiovierailullaan Iso-Britanniassa.

Obama sanoo, että EU on korostanut Iso-Britannian roolia maailmassa. Brittien EU-jäsenyys auttanut maailmaa tekemällä siitä vapaamman, rikkaamman sekä helpottanut esimerkiksi siirtolaisongelmien ja terrorismin ratkaisussa.

– Ystävänämme sanon, että EU tekee Britanniasta jälleen suuren, Obama kirjoittaa Daily Telegraphissa.

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU:n jäsenmaana pysymisestä 23. kesäkuuta.

Kylmää kyytiä

Obaman vetoomus on herättänyt paljon närää EU-vastaisissa kansalaisissa. Presidentin vetoomus on tulkittu Britannian sisäpolitiikkaan sotkeutumiseksi.

Esimerkiksi eräs EU-eron puolestapuhuja, Lontoon pormestari Boris Johnson ruotii kovasanaisesti, että osittain kenialaisella Yhdysvaltain presidentillä on perinnöllinen inho Iso-Britanniaa kohtaan.

Britannian Itsenäisyyspuolueen johdossa oleva Nigel Farage sanoo, että Obaman vetoomus oli epätervetullut sekaantuminen Britannian asioihin ja pitää Obamaa brittiläisvastaisimpana Amerikan presidenttinä. 

– Luojan kiitos, hän ei ole presidentti enää kauaa, Farage jatkaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja