Mainos

Obama puhui todennäköisesti viimeistä kertaa Euroopassa – MTV paikalla tunteikkaassa hetkessä

Presidenttikautensa tänä vuonna päättävä Barack Obama piti todennäköisesti viimeisen lehdistötilaisuutensa Euroopassa. MTV Uutiset oli paikalla.

– Tämä on ollut rankka viikko.

Näin alkoi Barack Obaman viimeinen lehdistötilaisuus Euroopassa.

Vastoin kuin Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedotustilaisuudet, Yhdysvaltain presidentti Obaman tilaisuus alkoi lähes minuutilleen ajoissa.

Presidentti Obama osallistui Nato-huippukokoukseen Varsovassa. Hän joutui lyhentämään vierailuaan Dallasin tapahtumien vuoksi ja palaamaan suuniteltua aikaisemmin Yhdsyvaltoihin.

Vierailua ei pidetä vain Obaman viimeisenä Nato-huippukokouksena vaan myös todennäköisesti Obaman viimeisenä Euroopan-vierailuna Yhdysvaltain presidenttinä.

Sali täyttyikin ääriään myöten eikä suurin osa kuulijoista mahtunut istumapaikoille.

Obaman puhetyyli on hyvin vetoava, hetkittäin jopa teatraalinen. Sellaista harvoin kuulee eurooppalaisten poliitikkojen suusta.

"Ihmiset ovat oikeutetusti vihaisia"

Obama aloitti koko tilaisuuden puhumalla pitkään ja tunteikkaasti Dallasin tapahtumista.

– Meidän on tehtävä kaikkemme tehostaaksemme tutkintaa ja auttaaksemme Dallasin kaupunkia tässä tilanteessa, Obama sanoi.

Obaman mukaan amerikkalaiset ovat nyt oikeutetusti vihaisia kaikesta, mitä tapahtui. He ovat myös vihaisia siitä, miten eri tavoin heitä yhteiskunnassa kohdellaan. Silti Obama vetosi osoittamaan mieltään rauhanomaisesti.

– On nähty paljon rauhanomaisia mielenosoituksia kuten myös asiallisesti toimivia poliiseja. Meidän on kaikkien mietittävä itseksemme, onko toimintamme kulloinkin rakentavaa vai epärakentavaa, Obama pohti.

Hän kieltäytyi silti arvailemasta tekijän motiiveja, vaikka uutistoimisto AP:n toimittaja sitä kysyi.

– Kaikki joukkoampujat ovat hyvin ongelmaisia. Mikä tällaisen teon laukaisee – jätän sen arvioinnin psykologeille.

Näin Obama arvioi perintöään

Obama ilmaisi myös ilonsa siitä että Nato on vahvistunut ja yhtenäistynyt hänen kaudellaan.

– Tämä on viimeinen Nato-kokoukseni. Yksi prioriteeteistani on ollut vahvistaa suhdettamme Natoon. Nyt voin sanoa että lupaus on täytetty. Olemme vahvistaneet läsnäoloamme Euroopassa. Kukaan ei joudu koskaan epäilemään onko tämä liittouma yhtenäinen, Obama julisti.

Obamaa pyydettiin myös arvioimaan omaa perintöään Yhydsvaltain presidenttinä. Hän painotti vastauksessaan eri ihonvärien tasavertaisuutta ja toivoi antaneensa lisää tulevaisuudenuskoa monille mustille ja latinoille.

– Toivon, että ääneni auttaa ihmisiä kuuntelemaan toisiaan. Toivon, että se saa heidät myös tunnistamaan, että orjuuden perintö ei vain kadonnut äänioikeuden myötä eikä se kadonnut edes Barack Obaman valinnan myötä. Asiat ovat parantuneet paljonkin, mutta vielä meillä on paljon työtä, Obama arvioi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.