Mainos

Obama muodostaa kiireellä hallitustaan

Yhdysvaltain tuleva presidentti Barack Obama muodostaa kuumeisella kiireellä tulevaa hallintoaan.

Demokraattinen kongressiedustaja Rahm Emanuel on hyväksynyt tarjouksen ryhtyä Barack Obaman hallinnon kansliapäälliköksi. Asiasta kertoi demokraattisen puolueen edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Emanuelia on yleisesti veikattu kansliapäällikön vaikutusvaltaiseen tehtävään.

Emanuel on Obaman lailla kotoisin Chicagosta.

Luvassa on pikaisesti uuden kansliapäällikön lisäksi tulevan ulkoministerin ja valtiovarainministerin valinta.

Yhtenä kovimpana nimenä valtion kassakirstun vahtijaksi pidetään Timothy Geithneriä. Yhdysvaltain keskuspankin New Yorkin varantopankin johtajana vuodesta 2003 ollut Geithner on ollut tiiviisti mukana pankkien ja rahoituslaitosten pelastushankkeissa Wall Streetillä.

Washingtonissa kiertelevien huhujen mukaan Obaman hallinnossa olisi tilaa myös republikaaneille.

Listalla ovat vilahdelleet ainakin senaattori Chuck Hagelin ja senaattori Dick Lugarin nimet. Hagel on tunnettu oman puolueensa Irak-politiikan ankarana arvostelijana, kun taas Lugarilla on ollut pitkä ura ulkoasianvaliokunnassa.

Obaman päätöksiä odotetaan jo lähipäivinä, samoin kuin hänen ensimmäistä tiedotustilaisuuttaan.

Republikaanit nuolevat haavojaan

Rajun tappion kokeneet republikaanit joutuvat miettimään nyt poliittista tulevaisuuttaan.

Puolueella ei ole tällä hetkellä selvää johtajaa, sillä John McCainin ei uskota tappionsa jälkeen pystyvän luotsaamaan puoluetta eteenpäin. Väistyvä presidentti George W. Bush ei tule myöskään kysymykseen, vaan nyt odotetaan sukupolvenvaihdosta puolueen johtoon.

John McCainin löytö, varapresidenttiehdokas Sarah Palin joutuu myös miettimään poliittista tulevaisuuttaan. Alaskaan palannut kuvernööri oli syvästi pettynyt häviöön ja ilmoitti, ettei ole aiemmista puheistaan huolimatta valmis miettimään seuraavaa presidenttikisaa.

- Vuosi 2012 kuulostaa niin kaukaiselta, etten voi edes kuvitella, mitä teen silloin, hän toppuutteli.

Hän tietää myös, että häntä pidetään osasyynä puolueen karvaaseen tappioon.

- Jos aiheutin John McCainille edes yhden äänen menetyksen, niin olen siitä hyvin pahoillani, sillä hän on minulle amerikkalainen sankari.

Yhdysvalloissa Barack Obaman ja George Bushin vallanvaihto on jo alkanut.

Obaman ja Bushin vallanvaihto alkoi

Yhdysvalloissa Obaman ja Bushin vallanvaihto on jo alkanut.

Obama saa nähtäväkseen esimerkiksi keskustiedustelupalvelu CIA:n huippusalaisia tietoja.

Presidentti Bush on ilmoittanut, että hän keskustelee Obaman kanssa suurista poliittisista kysymyksistä, kuten talouskriisistä ja Irakin sodasta, ensi viikon alussa.

Virkaanastujaiset pidetään vasta tammikuussa, mutta väistyvän ja tulevan presidentin yhteistyön sujumista pidetään nyt erityisen tärkeänä.

Uusi aika Valkoisessa talossa

Washington alkaa myös valmistautua kuumeisesti tammikuun virkaanastujaisiin. Paikalle odotetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä, jotka haluavat todistaa historiallista vallanvaihdosta.

-Washington ottaa hänet vastaan muodollisesti virkaanastujaisjuhlallisuuksissa tammikuun 20. päivänä, ja odotan innolla sen suunnittelua, intoili kaupungin mustaihoinen pormestari Adrian Fenty.

Valkoisessa talossa alkaa myös uusi aika. Siellä asuu pikkulapsia ensimmäisen kerran sitten Jimmy CarterinAmy-tyttären. Amy oli 9-vuotias, kun hän muutti sinne vuonna 1977.

Obaman tyttäret Malia, 10, ja Sasha, 7, saavat myös uutta seuraa, sillä heille on luvassa koiranpentu. Uutta ensimmäistä koiraa ei ole vielä hankittu, mutta luvassa on koiratarhasta pelastettava lemmikki.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.