OAJ kauhuissaan yhteiskuntasopimuksesta – vaatii leikkausten sijaan 400 miljoonaa koulutukseen

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on tyytymätön hallituksen leikkauksiin ja vaatii, että tulevassa budjettiriihessä osoitetaan vähintään 400 miljoonaa euroa koulutukseen ja varhaiskasvatukseen. OAJ:in mukaan summalla voitaisiin vaimentaa jo päätettyjen leikkausten vaikutuksia.

– Rahoitus menisi varhaiskasvatuslain toiseen vaiheeseen ja perusopetuksen digitalisaatiohyppyyn, sanoo OAJ:in puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Digitalisaatiohypyllä Luukkainen tarkoittaa opetukseen tarkoitettujen ohjelmistojen ja opettajien digitaitojen kehittämistä. Osan rahoista OAJ haluaisi kohdistaa toisen asteen rakenteelliseen uudistukseen ja opettajankoulutukseen.

Luukkainen on erityisen huolissaan siitä, että hallitus ei enää myönnä perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen valtionavustuksia. Vuodesta 2011 alkaen ryhmäkokojen pienentämiseen on myönnetty yhteensä 270 miljoonaa euroa.

– Näiden valtionavustusten lopettaminen tarkoittaa suoraan 900 opettajan vähentämistä, Luukkainen sanoo.

Hän perustaa väittämänsä laskelmiin, joiden mukaan tuhannen peruskoulun opettajan palkka sivukuluineen on noin 55 miljoonaa euroa vuodessa. Hänen mukaan jo nyt kentältä on kuulunut, että luokkakoot kasvavat tulevaisuudessa.

– Joissain kunnissa rehtoreille on sanottu, että laittakaa sinne luokkaan niin paljon oppilaita kuin seinät kantavat, Luukkainen sanoo.

"Rakenteelliset uudistukset osaksi yhteiskuntasopimusta" 

Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden jatkosta OAJ on samoilla linjoilla keskusjärjestö Akavan kanssa siinä, että neuvotteluihin kannattaa lähteä mukaan. OAJ kuitenkin painottaa, että sopimuksen on muututtava radikaalisti hallituksen esittämästä ratkaisusta. 

– Yhteiskuntasopimus on puhdasverinen tupo (tulopoliittinen kokonaisratkaisu). Emme pidä hyväksyttävänä sitä, että nykyistä sopimusta kutsutaan yhteiskuntasopimukseksi, Luukkainen sanoo.

Hänen mukaansa yhteiskuntasopimukseksi voidaan laskea vain sopimus, jossa mukana ovat kaikki yhteiskunnan jäsenet.

– Asetelma on nyt se, että jos työmarkkinajärjestöt epäonnistuvat, koko kansa kärsii, hän sanoo.

Luukkainen toivoo, että rakenteelliset sote- ja kuntauudistukset olisivat osa yhteiskuntasopimusta. Luukkainen kritisoikin, että nykyinen hallitus on tekemässä samoja virheitä kuin edellinen hallitus.

– Edellisellä hallituskaudella kaikki isot ratkaisut tehtiin työmarkkinoilla. Onko nykyinen hallitus menossa samaan suuntaan? Luukkainen kysyy. 

Lue myös:

    Uusimmat