Mainos

OAJ ehdottaa suurta opetusremonttia – oppivelvollisuus 19-vuotiaaksi asti, esikouluun 5-vuotiaana

1:36

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ehdottaa maksutonta esiopetusta viisivuotiaille sekä oppivelvollisuuden jatkamista.

OAJ:n mukaan viisivuotiaana alkava esiopetus tasoittaisi perhetaustasta johtuvia eroja. Lisäksi lapsen oppimisherkkyys on parhaimmillaan viisivuotiaana, Oaj sanoo tiedotteessaan.

OAJ toivoo myös oppivelvollisuuden ulottamista ammatillisen tutkinnon tai lukion suorittamiseen asti. OAJ:n ehdotuksessa oppivelvollisuus päättyy vasta, kun nuori on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai täyttänyt 19 vuotta.

Nykyistä oppivelvollisuusmallia OAJ pitää vanhentuneena, koska vuosittain suuri joukko nuoria putoaa koulutuksen ja työn ulkopuolelle.

OAJ:n mukaan oppivelvollisuuden jatkaminen ehkäisisi nuorten syrjäytymistä. Pelkällä peruskoulun suorittamisella ei pärjää nykypäivän työelämässä, järjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo tiedotteessa.

– Tätä nykyä 15 prosenttia ikäluokasta jää vaille toisen asteen tutkintoa. Työelämä ei enää tarjoa tehtäviä, joihin pääsisi peruskoulupohjalta. Alle 18-vuotiaista koulupudokkaista neljä viidestä on myös työelämän ulkopuolella. Onneksi nyt myös puolueet ovat havahtuneet ongelmaan, Luukkainen toteaa.

OAJ kertoo, että nuorten syrjäytymisen aiheuttamat kustannukset ovat vuosittain noin 1,4 miljardia euroa. Järjestö on laskenut, että sen esittämän mallin kustannukset olisivat noin 300 miljoonaa euroa.

Varhaiskasvatuksesta keskusteltiin myös viimevuoden kuntavaalien vaalitentissä.

5:17

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.