Nyt se on virallista! Ensilumi satoi pääkaupunkiseudulle – tällä kertaa se yllätti autoilijoiden lisäksi meteorologinkin

Maanantain lumimyrsky peruttiin, mutta tänään maa oli etelässä liukas ja valkoinen – meteorologi selittää, miksi 8:54
Pääkaupunkiseudulle ensilumi – etelärannikolla tänään lumikuuroja. Katso, miltä lähipäivät näyttävät!

Ensilumi on virallisesti satanut pääkaupunkiseudulle, kun Helsingin Kumpulan ja Espoon havaintoasemalla mitattiin sentti lunta. Aamun lumisade oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että meteorologi ei pystynyt ennustamaan sitä.

Tänä aamuna moni yllättyi pääkaupunkiseudulla nähdessään valkean maan. Aamun lumikuuro oli erikoinen myös Forecan meteorologi Joanna Rinteen mielestä, sillä mallit eivät pystyneet ennustamaan sen saapumista.

– Tilanne yllätti meteorologitkin tehokkaasti. Lumisadealue on erittäin pieni. Se pääsi syntymään yhdistelmästä sulaa Suomenlahtea ja sopivasta suunnasta käyvää tuulta, jolloin lumisade pääsee muodostumaan rannikolle, Rinne selittää ilmiötä.

Ensilumi satoi virallisesti pääkaupunkiseudulle

Lumisade teki ajokelistä liukkaan pääkaupunkiseudulla ja pelti rytisi useassa eri kohtaa ainakin Turunväylällä.

Aamun lumiyllätyksen myötä ensilumi on virallisesti satanut myös pääkaupunkiseudulle. Ensilumen virallisen määritelmän mukaan lunta on oltava havaintoasemalla minimissään yhden senttimetrin verran kello 8 aamulla.

– Joskus käy niin, että vaikka lunta olisi maassa, määritelmä ei virallisesti täyty.

Lue myös:

    Uusimmat