Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Nyt se on todistettu: Perinteinen grillimakkara on paras!

Makkarat rivissä. Kuva: Lehtikuva/Matti Björkman.
Makkarat rivissä. Kuva: Lehtikuva/Matti Björkman.
Julkaistu 17.06.2009 12:40(Päivitetty 17.06.2009 12:49)

Tammelassa viikonloppuna järjestetyssä valtakunnallisessa Makkaramestari-kilpailussa laitettiin makkarat paremmuusjärjestykseen. Maukkaimmista makkaroista kisattiin sekä grillimakkara- että erikoismakkarasarjoissa.

Valtakunnallisen Makkaramestari-kilpailun voitti tänä vuonna HK-ruokatalon Kabanossi Original. Erikoismakkarasarjan parhaimmaksi tuomaristo arvioi Lihatukku Veijo Votkinin Hirvichorizon.

Kisaan osallistui peräti neljä ensikertalaista. Molempiin sarjoihin ilmoittautui kymmenen valmistajaa, mikä oli grillimakkaroissa suurin ja erikoismakkaroissa toiseksi suurin osallistujamäärä kilpailun 13-vuotisessa historiassa.

Maku ja rakenne toivat kunniaa

Kilpailun ja grillimakkarasarjan voittajaksi selviytynyttä HK-ruokatalon Kabanossi Originalia tuomaristo arvioi pehmeäksi ja perinteisen makuiseksi makkaraksi, grillaajan kaveriksi sekä helposti sellaisenaan syötäväksi sinapin kera.

Makkaramestari-kilpailun voitto osui ensimmäistä kertaa suurelle lihatalolle. Myös Akateeminen Kiuas-Seura valitsi viime syyskuussa ensi kertaa vuoden 2008 parhaaksi kotimaiseksi makkaraksi suuren lihatalon tuotteen, Atrian valmistaman Raakamakkaran.

Makkarat grillissä. Kuva: Lehtikuva/Sixten Johansson.
Makkarat grillissä. Kuva: Lehtikuva/Sixten Johansson.

Makkaramestari-kilpailun toinen sija heltisi Pajuniemen Helsinkiwurstille. Makkaraa kuvailtiin sanoilla herkullinen suora pötkö, maustaminen kohdallaan sekä hyvä ja napakan makuinen kesämakkara. Kolmannelle sijalle kilpailussa sijoittui Herkkujaloste Hakalan Tukkijätkä-makkara.

Tuomariston puheenjohtaja, keittiömestari Kim Palhus totesi, että makkaroiden taso grillimakkarasarjassa oli hänen mielestään korkeampi kuin niiden saama pisteiden keskiarvo.

– Saattaa olla, että tuomaristo ei uskalla vielä pisteyttää makupisteitä riittävän korkealle huolimatta siitä, että makkaroiden maku oli laadullisesti korkea, Palhus pohti.

Metsä yhdistyi kansainväliseen makutrendiin

Makkarat tulella. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig.Makkarat tulella. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig.

Erikoismakkarakilpailun parhaimmaksi makkaraksi tuomaristo arvioi Lihatukku Veijo Votkinin Hirvichorizon. Yritys oli ensimmäistä kertaa mukana kisassa.

Arvioinnissaan raati toteaa: Hyvä riistan ja metsän maku yhdistettynä kansainväliseen makutrendiin, suomalaista riistamakkaraa espanjalaisittain.

Tasaväkisen kilpailun toiseksi sijoittui tammelalainen Maatilan lihakauppa Makuliha Oy Härkätien lenkillään. Härkätien lenkki oli arvostelussa tuomaristolle pieni yllätys – perinteisen lenkkimakkaran grillaamiseen ei maassamme ole totuttu.

– Härkätien lenkissä oli yhdistetty perinteinen makkaranvalmistus sekä eurooppalainen tyylisuuntaus – hienoksi jauhettuun makkaramassaan oli sekoitettu savunautakuutioita, jotka antoivat makkaralle erinomaisen maun, totesi tuomariston jäsen, Ruokatiedon toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi.

Kolmanneksi sijoittui Jämin rahtipalvin Grillibratwursti. Tuomaristoon kuuluivat Palhusin ja Lampisjärven lisäksi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila, Lihalehden toimituspäällikkö Mari Hannuksela, elämysyrittäjä Jani Savola Roof Productionsista, Maku-lehden päätoimittaja Marita Joutjärvi sekä Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Sakari Nupponen.

Ämpärigrillauksesta suurtapahtuma?

Tammelassa kilvoiteltiin myös ensimmäistä kertaa ämpärigrillauksen SM-kilpailuissa. Kilvan tiktaattori oli kansliapäällikkö Erkki Virtanen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Leikkimielisen, mutta kilpailijoiden taholta vakavasti otetun kisan voitti Liesjärven lyylit -joukkue, joka järjestäjien mukaan valloitti kisan tiktaatorin kauniilla esillepanolla ja kohtuullisella lahjonnalla.

– Ämpärigrillauksesta on tarkoitus tehdä näyttävä jokavuotinen tapahtuma. Ensi vuonna on odotettavissa jotain todella suurta, myhäili ruokalähettiläs ja tuomariston puheenjohtaja Kim Palhus.

Teksti: Ruokatieto
Kuvat: Lehtikuva

Lisää aiheesta:

Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroonYleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättääTekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • Eilen18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • Eilen17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • Eilen14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • Eilen11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."