Mainos

Nyt pyörii ministeriruletti! Pekkarinen, Lintilä, Lehtomäki, kenestä uusi elinkeinoministeri?

1:51

Ministerispekulointi roihahti täyteen liekkiin, kun Olli Rehnin nimitys Suomen Pankkiin varmistui aamulla. Samalla keskustan kulisseissa käydään taistelua elinkeinoministerin paikasta. 

Nimiarvailuissa ovat olleet vahvasti mukana muun muassa eduskunnan varapuhemies ja pitkäaikainen ministeri Mauri Pekkarinen ja viidennen kauden kansanedustaja, talousvaliokunnan konkari Mika Lintilä.

Yksi vahva ehdokas on Rehnin tilalle eduskuntaan nouseva valtioneuvoston kansliassa valtiosihteerin tehtävää hoitava entinen kansanedustaja ja ministeri Paula Lehtomäki.

Mikäli Lehtomäki haluaa jatkaa valtiosihteerinä, hänen tulisi pyytää ensin eroa kansanedustajan tehtävästään.   

– Tässä on uusi tilanne syntynyt, ja aion pohdiskella kaikessa rauhassa millaisia ulottuvuuksia tällä on, Lehtomäki toteaa. 

2:22

Kaikkonen torjui valtioneuvoston imun

Kysymykseen, kiinnostaako Lehtomäkeä ministerin pesti, hän vastaa, että "joukkueen rakentaminen on pääministerin käsissä". 

Eduskuntaryhmän ryhmäjohtajana vastikään aloittanut Antti Kaikkonen torjui tänään valtioneuvoston imun.  

–  Ei ole sellaista pyrkyä nyt päällä. Minulla on erittäin hyvät ja haasteelliset tehtävät eduskuntaryhmän puheenjohtajana tällä hetkellä. Katsotaan, millaisen henkilön Sipilä haluaa elinkeinoministerin tehtävään ja mennään sitten sillä, Kaikkonen totesi eduskunnassa.

Seuraajasepekulaatioissa ovat olleet mukana myös kahden lappilaisen kansanedustajan nimet, puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ja viimeisimpänä myös keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi

– Totta kai kun politiikkaan lähtee, niin kaikki tämän tyyppiset tehtävät kiinnostaa, mutta aika coolilla tähän pitää suhtautua, ei mennä asioiden edelle, Lohi totesi eduskunnassa.

Virkamatkalla oleva pääministeri Juha Sipilä kirjoitti blogissaan, että ministerivalinta tehdään vajaan kahden viikon kuluttua, 27. lokakuuta keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. 

– Arvelen, että ennen kuin lumi on maassa Etelä-Suomessa, niin asia on päätetty, Kaikkonen lupaili tänään.

Myös laajempi ministerikierrätys on mahdollinen. Ensi keväänä Annika Saarikko nousee Juha Rehulan tilalle peruspalveluministeriksi aiemmin sovitun mukaisesti. 

Rehula totesi, ettei pidempi kausi ministerinä ole ensimmäisenä mielessä.

– Minun ykköstavoite on se, että tähän aikaan vuoden päästä, kun on perjantaipäivä, eikä ole vielä Saimaalla jäätä, niin minä menen kalaan, Rehula sanoi. 

– Tällä hetkellä on useita henkilöitä, jotka pitää puhelimen äänellisenä yötä päivää. Tiedän, että kun on oikea aika, niin pääministeri Sipilä kertoo, mitä on kerrottavaa, Rehula jatkoi.  

Rehnin seuraaja on pääministeri Sipilän käsissä. On mahdollista, että hän nostaa elinkeinoministeriksi talouspolitiikan osaajan myös eduskuntaryhmän ulkopuolelta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.