Nyt puhuu Välimeren ihmissalakuljettaja: "Myyn eurooppalaista unelmaa"

Ihmisiä Välimerellä salakuljettavat henkilöt mainostavat palvelujaan yhä useammin Facebookissa, kirjoittaa BBC verkkosivuillaan.

Salakuljettajien facebook-sivut ovat osa kolmelle mantereelle levittäytynyttä valtavaa koneistoa, jossa liikkuu rahaa satoja miljoonia dollareita ja josta on tullut tehokkuutensa vuoksi vaihtoehtoinen turvapaikkahakemuspalvelu EU-alueelle haluaville.

Ilmoitukset saattavat sisältää myös tarjouksia, kuten ”lapset ilmaiseksi”. 

Uuden kauden aluksi meillä on tarjota teille useita matkavaihtoehtoja. Turkki, Libya ja Italia 3 800 dollaria. Algeria, Libya ja Italia 2 500 dollaria. Sudan, Libya ja Italia 2 500 dollaria …. veneemme ovat kaikki puisia …. jos sinulla on kysymyksiä, ota yhteys minuun Viberin tai WhatsAppin kautta.

Tämä ei ole matkatoimiston mainos, vaan ihmissalakuljettaja Abdul Azizin Facebook -päivitys Libyalaisesta Zuwaran satamakaupungista 21. huhtikuuta. Abdul Aziz on BBC:n mukaan yksi sadoista salakuljettajista, jotka käyttävät sosiaalista mediaa mainostakseen palvelujaan maahanmuuttajille ja pakolaisille, jotka haluavat päästä Eurooppaan.

Salakuljettajien Facebook-sivut mainostavat kaikkea tarvittavaa vääristä papereista turvalliseen matkustamiseen maitse, meritse tai lentämällä. Monissa ilmoituksissa kuvaillaan luksus-risteilyjä ja uunituoreita passeja. Ilmoitukset saattavat sisältää myös tarjouksia, kuten ”lapset ilmaiseksi”. Monissa ilmoituksissa on mukana palvelua ylistäviä käyttäjäkokemuksia, BBC kirjoittaa.

Kaikkien näiden kaunisteltujen lupausten ja ammattitaitoisten yhteenottojen takana on kuitenkin häikäilemätön salakuljettajien ja huijareiden maailma, jonka tarkoituksena on hyötyä pakolaisten haavoittuvuudesta.

Salakuljettajilla on agentteja ympäri Afrikkaa

Salakuljettajien verkosto ulottuu BBC:n mukaan Välimeren alueen ja Lähi-Idän lisäksi syvälle Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Abdul Azizillakin on omien väitteidensä mukaan agentteja jokaisessa arabivaltiossa ja keinot - lailliset ja laittomat - saada ihmiset maahan, johon he eivät muuten onnistu pääsemään.

Verkosto, joka yhdistää Abdul Azizin kaltaiset salakuljetusten järjestelijät passien väärentäjään Istanbulissa tai kuorma-autonkuljettajaan Eritreassa on maanalainen, kaiken aikaa muuttuva ryhmä henkilökohtaisia kontakteja, rikollisjoukkoja ja sopimuksia, jotka ylittävät maiden rajat ja ovat lähes mahdottomia jäljittää, BBC kirjoittaa.

Järjestelmän mukautuvuus tekee siitä tehokkaan: lähes 220 000 pakolaista ylitti Välimeren viime vuonna. Suurin osa heistä lähti matkaan Libyasta salakuljettajien veneillä ja Italian rannikkovartiosta tai laivasto pelasti heidät mereltä. Tämän vuoden puolella Italiaan on jo saapunut 35 000 pakolaista. Yli 1 800 on hukkunut yrityksessä.

Kymmenet ihmiset ottavat yhteyttä päivittäin

Tilanteessa ei sinällään ole mitään uutta. Afrikkalaiset maahanmuuttajat ovat BBC:n mukaan jo 30 vuoden ajan käyttäneet lähtösatamanaan Libyan Zuwaraa. Mutta arabiankielisten salakuljetussivujen räjähdysmäinen kasvu Facebookissa kertoo omaa tarinaansa vuoden 2011 arabikevään vaikutuksista. Puhelinnumeroiden julkinen kertominen ja uusien kommunikointikanavien käyttö taas kertoo salakuljettajien itseluottamuksen kasvamisesta.

Abdul Aziz antoi haastattelun BBC:lle Skypen kautta. Azizin mukaan 10-20 ihmistä ottaa häneen yhteyttä Facebookin kautta joka päivä.

– Ennen vuotta 2012 me emme käyttäneet sosiaalista mediaa ollenkaan, Aziz kertoo. Nyt 30-40% liiketoiminnastani tapahtuu tätä kautta, hän jatkaa.

Libyan valtion heikkeneminen on omalta osaltaan rohkaissut salakuljettajia, koska se antaa heille mahdollisuuden markkinoida palvelujaan netissä ilman pelkoa pidätyksestä. Abdul Aziz nauroi BBC:n toimittajan kysymykselle siitä, eivätkö hänen Facebook-sivunsa kiinnitä viranomaisten huomiota.

– Mitkä viranomaiset, Aziz kysyy? Viranomaisia ei ole, ei ole edes hallintojärjestelmää, ei mitään, Aziz jatkaa.

Kyseessä on maailman suurin, laiton matkatoimisto

Italialainen toimittaja Giampaolo Musumeci, joka on kirjoittanut kirjan Pohjois-Afrikan salakuljetusjengeistä, näkee sosiaalisessa mediassa läsnäolon kasvamisen osana ”maailman suurimman, laittoman matkatoimiston” markkinointikampanjaa, BBC kirjoittaa.

Musumecin mukaan tämä “matkatoimisto” ansaitsi viime vuonna bisneksellään 300-600 miljoonaa euroa. Tämä raha tuli ihmisiltä, jotka yrittivät päästä Eurooppaan. Nyt tästä järjestelmästä on BBC:n mukaan tullut epävirallinen maahamuuttopalvelu ihmisille, joiden elämä on suistunut raiteiltaan köyhyyden, kaaoksen ja sodan takia.

– Se, mitä minä myyn, on unelma Euroopasta, kertoi pakistanilainen salakuljettaja Musumecille.

– Monille niistä, jotka saapuivat EU:hun viime vuonna, tämä unelma ei olisi voinut toteutua laillisten kanavien kautta.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat